ProRail onderzoekt kwaliteit van onderhoud

Spoorbeheerder ProRail schrijft de komende maanden geen nieuwe aanbestedingen uit voor grote contracten voor spooronderhoud. ProRail wacht eerst de resultaten af van een onderzoek naar de kwaliteit en veiligheid van geleverde onderhoudswerkzaamheden bij aanbestedingen.

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een conflict tussen ProRail en spooraannemer Strukton Rail. De aannemer moest vorig voorjaar een aanbesteding voor het onderhoudsgebied Eemland (rondom Amersfoort) teruggeven omdat ProRail vond dat de geboden prijs, 21 miljoen euro, onrealistisch laag was. In november vorig jaar bleek dat het contract in de nieuwe aanbesteding aan een andere aannemer was gegund, voor een vergelijkbaar bedrag.

Strukton Rail stuurde daarop een brief naar de Tweede Kamer. De aannemer schreef dat het lage prijsniveau van de onderhoudscontracten zal leiden tot vertragingen op het spoor en een risico vormt voor de veiligheid. Er zou meer geld moeten worden uitgetrokken om de kans op ongelukken te verkleinen. Ook spande het bedrijf een kort geding aan tegen ProRail. ProRail besloot hierop alle aanbestedingen te onderzoeken, niet slechts die van Eemland.

Een woordvoerder van Strukton Rail zei vanochtend dat het bedrijf de rechtszaak doorzet zolang ProRail de gunning van het onderhoudscontract niet intrekt. Een woordvoerder van ProRail wilde in het geheel niet reageren op vragen over het ingestelde onderzoek.