Poolse reus brult op z'n Mc Enroe's tegen umpire

De stoppen sloegen door bij Jerzy Janowicz toen zijn tegenstander Somdev Devvarman op de Australian Open in de tiebreak van de eerste set op gelijke hoogte kwam.

„Hoe vaak?”, brulde de lange Pool (2,03 meter ) een aantal keer terwijl hij theatraal ter aarde stortte en met zijn handen probeerde duidelijk te maken wat de afstand was tussen de lijn en de plek waar de bal zou zijn beland.

„Zo is het niet leuk meer”, beet hij de umpire toe. Het publiek op Melbourne Park kon de driftbui van de jonge Pool wel waarderen, getuige het applausje.

Later verontschuldigde hij zich voor de John McEnroe-achtige woedeaanval, die Janowicz na een waarschuwing van de umpire in het Pools voortzette. „Ik werd gek”, verklaarde het 22-jarige talent na de wedstrijd in de tweede ronde die hij na een 2-0 achterstand in vijf sets won (6-7, 3-6, 6-1, 6-0 en 7-5). „Soms verlies ik mijn beheersing, daar werk ik aan.”

Janowicz is een sensatie in Polen, een land met een geringe tennistraditie. De nummer 26 van de wereld schoot vorig jaar omhoog op de ATP-ranking. Wegens geldgebrek kon hij in 2012 niet eens meedoen aan het kwalificatietoernooi voor de Australian Open. Uit het niets bereikte hij begin november op het Masterstoernooi in Parijs de finale en werkte hij zich op tot geplaatste speler op een grandslamtoernooi.