Overschot op begroting, maar Duitse groei vlakt af

De Duitse economie, die algemeen geldt als trek- paard van Europa, is afge- lopen kwartaal gekrom- pen. Maar de vooruit- zichten zijn „niet slecht”.

Duitsland heeft voor het eerst sinds 2007 een overschot op de begroting, maar kampte in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar met een economische krimp van ongeveer 0,4 procent.

Uit de gisteren gepubliceerde cijfers van het Duitse bureau voor statistiek blijkt dat, terwijl de economische groei afvlakt, de schatkist een overschot heeft van 0,1 procent. De economie groeide in Duitsland over heel 2012 nog 0,7 procent. Dat was beduidend minder dan in 2011, toen er nog een groei genoteerd werd van 3,0 procent.

Duitse media gingen er vanochtend vanuit dat minister Philipp Rösler (Economische Zaken, FDP) in zijn prognose over het jaar 2013, die hij vanmiddag zou uitspreken, uit zal gaan van een groei over het hele jaar 0,5 procent.

In dit ‘superverkiezingsjaar’, waarin de kiezers drie keer naar de stembus gaan, speelt de economische winst- en verliesrekening een cruciale politieke rol. Tegenstanders van de regering van bondskanselier Angela Merkel (CDU), kunnen nu hun gelijk halen.

Dat gebeurde bijvoorbeeld gisteravond op een verkiezingsbijeenkomst in Nedersaksen van de oppositionele SPD. In deze deelstaat zijn zondag verkiezingen zijn. Hannelore Kraft, premier in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, stipuleerde dat de spaarzame koers die Merkel oplegt aan Europa uiteindelijk negatieve gevolgen heeft voor de groei in eigen land, dat zeer afhankelijk is van de export naar Europa.

De regeringspartij CDU daarentegen benadrukt dat minister Wolfgang Schaüble (Financiën, CDU) erin slaagt „midden in de crisis een kleine plus” op de begroting te bereiken. Volgens schattingen gaat het om een bedrag van 2,2 miljard euro, meldt de Süddeutsche Zeitung. De lonen stijgen en de werkgelegenheidscijfers breken alle records, waardoor de belastinginkomsten zijn meegevallen. De werkloosheid zal dit jaar licht stijgen, met 60.000 mensen.

Feit is dat Duitsland nu al voldoet aan de nieuwe Europese begrotingsregels die een wettelijke verplichte rem zetten op schulden en die over vier jaar van kracht worden. Feit is ook dat de Duitse economie groeit, ondanks de wereldwijde conjunctuurdaling. En ondanks de deplorabele toestand in veel andere landen in de eurozone.

De Duitse staatsbegroting heeft geprofiteerd van de stabiele arbeidsmarkt, concludeert ook Carsten Brzeski, van ING in Brussel. In zijn analyse schrijft hij verder dat de door de economische crisis gezorgd heeft ultra lage rentekoersen die verder hebben bijgedragen aan de verbetering van het resultaat van de Duitse begroting.

„Als Duitsland een gesloten economie had, zou het land een eiland van geluk zijn,” aldus Brzeski. Hij doelt op de werkgelegenheid, de stabiele consumptie, de loonstijging en de aantrekkende huizenmarkt. De Duitse economie, concludeert ook de ING-specialist, is evenwel voor een groot deel afhankelijk van de export.

De vooruitzichten voor de Duitse economie zijn volgens de meeste waarnemers, ondanks de vertraging die 2013 zal brengen, niet slecht. In tegenstelling tot andere landen in de eurozone beschikt Duitsland over een „robuuste” uitgangsituatie met een volle schatkist.

De export groeide het afgelopen jaar ondanks alles 4,1 procent. De Duitse economie zal als eerste profiteren van een opleving van de wereldeconomie, verwacht Brzeski. Als de onderzekerheden rond de eurocrisis en de wereldeconomie verder afnemen, zullen bedrijven uitgestelde investeringen doen en dat kan dan een belangrijke aanjager worden voor economische groei.

    • Frank Vermeulen