Over de haag

Frits’ schipperstrui

Voor sommigen aan het Binnenhof leek de eerste vergaderdag van de Tweede Kamer in het nieuwe jaar nog net iets te vroeg gekomen. Frits Wester van RTL4, normaal onberispelijk in pak, liet zich zien in een schipperstrui. Rutger Castricum, lastpak van PowNews, had zijn haar nog niet geblondeerd. En Klaas Dijkhoff (VVD), ooit uitgeroepen tot ‘meest modieus gekleed Kamerlid’, liep gisteren rond in de vrijetijdsoutfit van een Engelse landeigenaar. Maar misschien was dat een aankondiging van het modebeeld dat ons in 2013 te wachten staat?

De toeter van Ivo...

Een boete voor onnodig toeteren is tegenwoordig 340 euro, terwijl diefstal uit een winkel maar 220 euro ‘kost’. Een korpschef klaagde over de hoogte van die boetes. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) legde gisteren onverstoorbaar uit dat de hoogte van sancties aan de politiek is, niet aan de politie. En het principiële punt? Zou diefstal niet harder bestraft moeten worden dan het onnodig gebruik van de claxon? Opstelten vindt van niet. Toeteren in „uw en onze wijk is onbehoorlijk gedrag, dat we keihard moeten aanpakken”.

...en zijn oneliners

Keihard aanpakken – dat citaat van Ivo Opstelten is al zó oudbakken dat het niet eens meer op de site www.watzegtivo.nl staat. Die website is een „eerbetoon aan de geweldige oneliners van onze eloquente minister van Veiligheid en Justitie”. Iedere maand zijn er nieuwe quotes uit radio- en televisieoptredens van de altijd daadkrachtige Opstelten te vinden. De hoogtepunten van deze maand: „Jazeker, absoluut”, „dat pikken we gewoon niet” en „uit mijn hoofd denk ik wel”.

Geert Wilders straalt

Is het een keppeltje? Of toch een zonnebril? Waarschijnlijk het laatste. Maar zeker is: de nieuwe profielfoto van Geert Wilders op Twitter, die hij tijdens de kerstreces online heeft gezet, valt op. De PVV-leider kijkt schuin in de camera, zonnestralen beschijnen zijn gezicht. D66-leider Alexander Pechtold reageerde: „Hé collega @geertwilderspvv, nieuwe avatar? Je straalt! #goedevoornemens.”

Een nieuwe koers

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Het ledenbestand vergrijst, een verbouwing wordt steeds maar uitgesteld. En nu vertrekt ook nog een beeldbepalend figuur. Steven Veenendaal, de robuuste bedrijfsleider van de journalistensociëteit, stopt per 1 februari met zijn werkzaamheden. Vrijwillig? Het persbericht van Nieuwspoort doet vermoeden van niet. Veenendaal gaat weg omdat er „een nieuwe koers” is met „verschillende veranderopgaven”.