Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Ook morgen rijden er minder treinen door het winterweer

Ook morgen rijdt de NS een aangepaste dienstregeling vanwege het aanhoudende strenge winterweer. “De ervaring leert dat strenge vorst na sneeuwval kan leiden tot storingen aan de infrastructuur en aan treinen: zoals ruige rijp aan de bovenleiding, bevroren wissels en ijsblokken die onder treinen uitvallen en in wissels terechtkomen”, aldus de NS.

Sneeuw op het spoor. ANP KOEN VAN WEEL
Sneeuw op het spoor. ANP KOEN VAN WEEL Foto ANP / Koen van Weel

Ook morgen rijdt de NS een aangepaste dienstregeling vanwege het aanhoudende strenge winterweer. “De ervaring leert dat strenge vorst na sneeuwval kan leiden tot storingen aan de infrastructuur en aan treinen: zoals ruige rijp aan de bovenleiding, bevroren wissels en ijsblokken die onder treinen uitvallen en in wissels terechtkomen”, aldus de NS.

Met de aangepaste dienstregeling probeert de NS eventuele problemen te ondervangen. Reizigers moeten rekening houden met een mogelijk langere reistijd, vaker overstappen en drukte in de trein. Daar waar mogelijk worden treinen verlengd. De Fyra is toeslagvrij tussen Amsterdam en Breda en vice versa.

Reizigers moeten net als gisteren en vandaag rekening houden met grotere drukte in de trein dan normaal. Op sommige trajecten moet ook morgen bovendien extra worden overgestapt.

De aanpassingen worden op dit moment in de Reisplanner verwerkt. Arriva, Connexxion, Breng, Veolia en Syntus rijden volgens de normale dienstregeling.

Rover wil dat NS langere treinen inzet

Reizigersvereniging Rover roept de NS op met spoed langere treinen in te zetten op enkele trajecten. Door de aangepaste dienstregeling van gisteren en vandaag moesten op meerdere plaatsten reizigers noodgedwongen achterblijven op het perron. De overgebleven korte treinen waren overvol, zo stelt de vereniging.

Trajecten waar volgens Rover problemen optreden zijn onder meer Almere-Amsterdam, Amsterdam-Uitgeest, Den Haag-Rotterdam en Arnhem-Utrecht. Ook tussen Amersfoort en Amsterdam zouden veel problemen ontstaan, omdat de intercity helemaal is geschrapt. “Een rücksichtsloze maatregel, waarbij het comfort van NS en Prorail centraal staat”, aldus Rover in een boze mail aan NS.

Ondanks de problemen met de te korte treinen, heeft Rover wil de indruk dat het dit jaar beter gaat met de sneeuwdienstregeling. Totale chaos is vooralsnog uitgebleven. Wel hoopt Rover dat de aangepaste dienstregeling niet te lang blijft gelden. Volgens de NS is de kans aanwezig dat ook na donderdag volgens een aangepaste dienstregeling wordt gereden omdat het winters weer blijft, stelt de NS in een verklaring. De weersverwachtingen worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Klik voor groter beeld (pdf). Klik voor groter beeld (pdf).