NRC-journalist in verboden film Iran

Nooit had ik gedacht een filmster te worden. Maar toen regisseur Mehdi Karampour me op een onbewaakt moment vroeg of ik in zijn liefdesdrama The Wooden Bridge mee wilde spelen, zei ik achteloos dat me dat wel grappig leek.

Vanaf dat moment ben ik Michel, een Nederlandse journalist die in Iran gevangen wordt genomen tijdens de onlusten na de verkiezingen van 2009. Mijn vriendin wordt gespeeld door de Iraanse superster Hedieh Tehrani, de Angelina Jolie van Iran, met hoofddoek natuurlijk.

Het Filmfestival van Rotterdam heeft speciale aandacht voor Iraanse films. Die zijn altijd politiek omdat officieel niets mag, maar toch veel kan. Iraanse regisseurs maken films die wereldwijd worden bekroond, A separation won vorig jaar een Oscar, maar filmmakers worden gearresteerd, moeten vluchten en de censuur verbiedt sommige films.

The Wooden Bridge werd bij voorvertoningen in Iran de grond ingeboord. Te veel sterren met onduidelijke rollen en een rare buitenlander die op de verkeerde momenten de camera inkijkt. Toch is The Wooden Bridge een microkosmos voor de Iraanse film: doorzetten, de grenzen zoeken. En met de harde realiteit omgaan. Ook mijn film is verboden.

Filmfestival Rotterdam: bijlage Film

    • Thomas Erdbrink