NRA en Republikeinen verwerpen wapenvoorstellen Obama

Foto Getty Images / George Frey

De National Rifle Association, de machtige wapenlobby in de VS, heeft de voorstellen van Obama om regelgeving rond wapenbezit aan te scherpen vanavond verworpen. De NRA spreekt van een “aanval op wapens” die alleen brave burgers zou treffen.

Obama maakte eerder vanavond zijn langverwachte plannen voor het inperken van het vrij wapenbezit bekend. De president wil zware, semi-automatische wapens verbieden en eisen stellen aan het aantal kogels in een magazijn. Ook wil hij dat iedereen die een wapen wil kopen voortaan wordt gescreend.

In een verklaring zegt de NRA dat de voorstellen van Obama geen oplossing zijn voor de vele schietpartijen in het land. De wapenlobby stelt dat burgers die zich aan de wet houden vooral het slachtoffer zullen worden en spreekt er schande van dat Obama niet meegaat in het pleidooi van de NRA om op alle scholen gewapende bewakers aan te stellen.

Bekijk hier een controversieel spotje van de NRA over Obama:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zKLA3BODXr0

NRA hoopt plannen via Congres te kunnen blokkeren

De NRA kondigt aan alles in het werk te zullen stellen om Obama’s voorstellen in het Congres tegen te houden. De wapenlobby heeft veel invloed op met name Republikeinse politici. Senator Marco Rubio, die genoemd wordt als presidentskandidaat voor 2016, noemde Obama’s plannen een aanval op artikel twee van de Grondwet, dat het recht op het dragen van een wapen waarborgt.

Onze correspondent Guus Valk zegt dat het voor Obama heel moeilijk zal worden iets als een verbod op zware wapens door het Congres te krijgen:

“De laatste twee genoemde maatregelen zijn haalbaar, maar dat verbod op de zware wapens wordt heel, heel lastig. Dat is niet per se een strijd tussen Democraten en Republikeinen – veel Democraten zijn ook tegen. Ze komen uit staten waar wapens vrij beschikbaar zijn en gebruiken ze bijvoorbeeld voor de jacht. Ze vinden: we doen er niets verkeerds mee, dus waarom zouden we aan rechten moeten inboeten? The Washington Post schreef vandaag dat de kans dat het verbod erdoor komt minder dan 50 procent is, daar sluit ik me bij aan.”

    • Pim van den Dool