NJO Symfonieorkest speelt Mahler met veel gevoel

NJO Symfonieorkest en Vocaal Talent Nederland o.l.v. Martin Sieghart. 15/1 Concertgebouw. Herh. 18-20/1 Enschede, Rotterdam, Den Haag.

Een symfonie van Mahler is dankbaar studiemateriaal voor conservatoriumorkesten. De componist vergt het uiterste: delicate balans in complexe passages, extreme muzikale affecten, opvallende solopartijen. Inspanningen betalen zich uit in fantastische muziek. De grootschalige Derde symfonie wordt tijdens de wintertournee van het NJO Symfonieorkest uitgevoerd. De reputatie is goed, uit 300 aanmeldingen zijn 100 orkestleden van Nederlandse en Belgische conservatoria geselecteerd.

Dirigent Martin Sieghart heeft bij het Gelders Orkest veel gevoel voor Mahler ontwikkeld, en bleek dinsdag voor het jonge orkest en zangers van Vocaal Talent Nederland een betrouwbare loods. Climaxen werden gedoseerd opgebouwd, het klankbeeld was helder, overgangen in tempo waren doordacht.

Wat in het Amsterdamse Concertgebouw nog wel ontbrak, was de gretigheid waarmee het Gustav Mahler Jugendorchester en EU Youth Orchestra doorgaans wél imponeren. Het gigantische openingsdeel voelde lang, hoe mooi de trombone ook soleerde. Sieghart mag vooral zijn strijkers nog meer uitdagen.

Het aantreden van de jeugdig heldere alt Carina Vinke in het O Mensch! voelde als een omslagpunt. Gloeiend kwam het orkest daarna los van de grond in het adagio, een kippenvelfinale naar beste mahleriaanse traditie.

    • Floris Don