‘Niet alles hoeft perfect te glimmen’

Harpiste Lavinia Meijer vond The Hours in eerste instantie deprimerend. Een reis naar Korea opende haar ogen.

„De eerste keer dat ik The Hours zag vond ik er weinig aan. De muziek van Philip Glass was mooi maar het verhaal veel te deprimerend. Ik was een jaar of twintig en kon me helemaal niet identificeren met de personages die worstelen met het leven. Maar toen ik twee jaar geleden de muziek van Glass bewerkte voor harp heb ik The Hours nog een keer gekeken. De film maakte ineens veel indruk nu ik de gelaagdheid ervan kon waarderen.

Die nieuwe blik is beïnvloed door mijn reis naar Korea. Ik ben geadopteerd en er werd een documentaire gemaakt over de eerste keer dat ik terugkeerde naar mijn geboorteland. Tot die tijd had ik het gevoel dat ik perfect moest overkomen om te voldoen aan het beeld dat mensen van mij hadden. Tijdens de opnames van die documentaire heb ik me voor het eerst bloot gegeven. Ik liet het zien als ik verdrietig was en toonde mijn gezicht zonder make-up. Ik vond het plots belangrijk dat mensen ook mijn minder mooie momenten zouden zien, het maakt een mens aardser.

Sindsdien kijk ik vanuit een ander perspectief naar het leven. Kon ik eerder niet begrijpen dat een ouder zijn kind afstaat, nu zag ik ook de andere kant. Als mijn vader dat niet had gedaan, was mijn leven dan zo goed geweest als nu? En had ik dan ook zo’n mooi beroep gehad? Waarschijnlijk niet.

In The Hours vond ik het voorheen onvoorstelbaar dat Laura Brown (Julianne Moore) een zelfmoordpoging doet terwijl ze een kind heeft en ik vond het egoïstisch van Virginia Woolf (Nicole Kidman) dat ze haar geliefde zoveel pijn doet met haar depressie. Maar de tweede keer zag ik ook dat Laura uiteindelijk toch nog hoop houdt en dat Virginia niet alleen bitter is, maar ook een groot schrijfster.

Die tweeledigheid die ik nu zo bijzonder vind aan The Hours hoor je ook terug in de soundtrack van de film. Sowieso is er in de muziek van Philip Glass bijna altijd een optimist en een pessimist aanwezig. Die mix van hoop en weemoed vind ik prachtig. Het maakt het leven echter.”

Adinda Akkermans

Lavinia Meijer treedt 19 januari op in de Noorderkerk in Amsterdam. Voor haar cd Glass. Metamorphosis/The Hours ontving zij afgelopen week een gouden plaat.