Nederland zet transportvliegtuigen in om Fransen in Mali te steunen

Een Malinese veiligheidsfunctionaris bij Franse Mirage-gevechtsvliegtuigen op een luchtmachtbasis in de buurt van hoofdstad Bamako. Foto AFP / Eric Efferberg

Nederlandse transportvliegtuigen gaan Frankrijk ondersteunen bij de militaire missie in Mali. Dat schrijft minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) vanavond in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat vooralsnog niet om vluchten naar Mali zelf, maar om vluchten naar de buurlanden.

Frankrijk had Nederland via het het European Air Transport Command (EATC) verzocht om luchttransportcapaciteit beschikbaar te maken voor logistieke vluchten die de Franse militaire missie in Mali moeten ondersteunen. Om veiligheidsrisico’s te voorkomen vliegen de Nederlandse transporttoestellen voorlopig niet naar Mali zelf, maar naar de omringende landen. Hoe groot de inzet van Nederland is hangt af van wat Frankrijk vraagt.

Nederland begint volgens Timmermans al “op korte termijn” met de vluchten. De minister benadrukt in zijn brief aan de Kamer dat het uitvoeren van de vluchten past binnen een bestaand samenwerkingsverband met de Fransen en dat het niet gaat om het deelnemen aan de militaire operatie die Frankrijk een aantal dagen geleden in Mali begon.

Nederland sprak eerder politieke steun uit

Timmermans zei gisteravond in Nieuwsuur nog dat er tot dan toe geen verzoek uit Parijs was gekomen voor militaire steun. Nederland sprak eerder politieke steun uit voor de Franse acties in Mali, die tot doel hebben het noorden van het land te heroveren op moslimrebellen die banden hebben met Al-Qaeda.

Nederland overweegt om een miljoen euro aan noodhulp te leveren aan het Afrikaanse land. Het geld moet worden besteed aan de noodopvang in de ziekenhuizen in de grensgebieden van de gevechten en mogelijk ook aan het voorkomen van etnisch geweld en mensenrechtenschendingen in het noorden van Mali.