Moet papa echt zo nodig terugkomen

Tres (3). Regie: Pablo Stoll Ward. Met: Sara Bessio, Humberto de Vargas, Anaclara Ferreyra Palfy. In: 6 bioscopen.

Vader, moeder, dochter. Moeder, dochter, vader. Dochter, vader, moeder. De verhoudingen verschuiven steeds tussen de zestienjarige Ana en haar ouders Graciela en Rodolfo. Ana begint zich langzamerhand van thuis los te maken, moeder Graciela is na een lange scheiding eindelijk aan het daten en precies op dat moment besluit vader Rodolfo weer in het leven van de twee vrouwen terug te keren.

Tragikomisch, vol liefde en met groot gevoel voor tenenkrommende situaties brengt de Uruguayaanse regisseur Pablo Stoll Ward deze disfunctionele driehoeksverhouding in beeld. Stoll verwierf in 2001 bekendheid met zijn film 25 Watts, geregisseerd en geschreven met Pablo Rebella die in 2006 zelfmoord pleegde maar mede de kiem legde voor Tres (3).

De hoofdpersonen zijn alledaagse helden. Niet voor grotere daden voorbestemd dan het verzorgen van kamerplanten en familieleden. Maar de toewijding waarmee ze dat doen maakt het heroïsch. Via steeds wisselende sympathieën en perspectieven word je als toeschouwer een deel van dit gezin. Dat is troostrijk en ongemakkelijk tegelijkertijd.

    • Dana Linssen