Kortkolom economie

OM wil 25,7 miljoen terug van Paarlberg

Haarlem. Het Openbaar Ministerie wil dat vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg 25,7 miljoen euro aan crimineel verkregen geld aan de staat betaalt. Het bedrag dat Justitie van Paarlberg eist bestaat uit 17,1 miljoen euro die hij zou hebben verkregen door afpersing van de geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Daarnaast zou hij nog eens 3,4 miljoen euro aan ‘vervolgprofijt’ hebben gehad van dit bedrag doordat hij leningen direct kon aflossen en zo minder rente betaalde. Verder zou Paarlberg nog eens 5,2 miljoen euro aan ander geld hebben geïnvesteerd in een hotelcomplex. (NRC)

‘Zoutwinning niet oorzaak scheuren’

Rotterdam. Zoutwinning door Nedmag in Veendam en omstreken veroorzaakt geen scheuren in gebouwen en huizen in de omgeving. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van de provincie Groningen, de betrokken gemeenten, het waterschap en Nedmag Industries. Het onderzoek werd gedaan op verzoek van bewoners. Zij denken dat er scheuren in hun woningen ontstaan door bodemdaling als gevolg van de zoutwinning. De scheuren zouden volgens het rapport te maken hebben met restveen onder hun huizen en een gebrekkige bouwkundige kwaliteit, ook van de veelal gemetselde funderingen. (NRC)

Autoverkoop bereikt nieuw dieptepunt

Rotterdam. De Europese autoverkopen zijn in 2012 met 8,2 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werden ruim 12 miljoen nieuwe auto’s verkocht, het laagste niveau sinds 1995. Dat blijkt uit cijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA. In Nederland werden, aldus Bovag, in 2012 ruim een half miljoen nieuwe auto’s verkocht – een daling van 9,6 procent. (NRC)