Kortkolom buitenland

Helikoptercrash in Londen: 2 doden

Londen. Bij een helikoptercrash in het centrum van Londen zijn twee mensen omgekomen. Volgens de Britse politie zijn er geen aanwijzingen voor een aanslag. De helikopter raakte tijdens de ochtendspits een hoogwerker in de buurt van metrostation Vauxhall en stortte neer. (BBC)

Putschist Madagaskar laat verkiezing lopen

ANTANANARIVO. President Andry Rajoelina van Madagaskar doet niet mee aan de verkiezingen van 8 mei. Rajoelina, die in 2009 via een staatsgreep aan de macht kwam, buigt hiermee voor de druk van de buurlanden in de Southern African Development Community (SADC). De SADC hoopt dat Madagaskar met een schone lei kan beginnen als de hoofdrolspelers bij de coup van 2009 zich terugtrekken. (Reuters)

Polen: tegenwerking bij ramponderzoek

Warschau. Polen verwijt Rusland dat het verder onderzoek naar de vliegtuigramp van 2010 bij Smolensk, waarbij president Kaczynski omkwam, traineert. Volgens premier Tusk getuigt de weigering van Moskou om het regeringsvliegtuig over te dragen „evident van kwade wil”. (AFP)

Sri Lanka: nieuwe opperrechter beëdigd

Colombo. De Sri-Lankese president Rajapaksa heeft gisteren een bondgenoot, Peiris, benoemd als president van het Hooggerechtshof. Een paar dagen eerder had hij opperrechter Bandaranayake, ontslagen. Ze zou zich hebben bezondigd aan machtsmisbruik. Het parlement wilde ook van Bandaranayake af, volgens critici omdat ze regeringsbesluiten ongeldig verklaarde. Rechters en advocaten in Sri Lanka veroordelen Rajapaksa’s optreden. (Reuters)

Duitse rechtszaak Russische spionnen

Stuttgart. Het proces tegen het Duitse spionnenechtpaar, dat fungeerde als liaison voor een van spionage verdachte Nederlandse ambtenaar, is gisteren in Stuttgart begonnen. De Nederlander Raymond P. (medewerker van Buitenlandse Zaken) zou zijn geheime materiaal via het Duitse echtpaar hebben doorgesluisd naar de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR. Volgens de aanklager is het Duitse duo, van Latijns-Amerikaanse afkomst, al voor de val van de Muur in Berlijn in 1989 door de toenmalige KGB gerekruteerd. (NRC)

Christelijk kruisje mag van de rechter

Straatsburg. British Airways mag medewerkers niet verbieden een christelijk kruisje te dragen. En gemeenteambtenaren kunnen niet weigeren een homoseksueel partnerschap te registreren. In een aantal zaken, die aanhangig waren gemaakt door Britten, heeft het Europese Hof voor de Mensenrechten gisteren principiële uitspraken gedaan. De luchtvaartmaatschappij mag de godsdienstvrijheid volgens het Hof niet beperken met een beroep op kledingregels. Ambtenaren van de burgerlijke stand mogen op dit grondrecht echter geen beroep doen om hun ambtelijke plicht te ontwijken. (BBC)