Kortkolom binnenland

650 kilo qat ontdekt op Schiphol

Schiphol. Op Schiphol is afgelopen week in de lading van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij 650 kilo qat ontdekt. Dat heeft de marechaussee vandaag gemeld. Het bezit van qat is sinds 5 januari strafbaar. Eerder onderschepte de marechaussee ook al diverse zendingen in Hoek van Holland. Daarvoor werden vijf mensen aangehouden. Of voor de op Schiphol ontdekte smokkelwaar iemand is opgepakt, is niet bekendgemaakt. Ook is onduidelijk waar de qat vandaan kwam en via welke luchtvaartmaatschappij de drugs zijn verstuurd. Het kauwen op de bladeren van een qatplant heeft een stimulerende werking. Het middel is vooral populair bij Somaliërs. (Novum)

PvdA wil ingrijpen voor werkloze piloten

Den Haag. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) moet een vangnet maken voor de grote groep jonge, werkloze piloten in Nederland. Ook moet Mansveld iets doen aan de verhoudingen op de markt, zei PvdA-parlementariër Attje Kuiken vanochtend op Radio 1. Volgens het Tweede Kamerlid zit nu een groep van minimaal twaalfhonderd jonge piloten met torenhoge schulden werkloos thuis. De jongeren moeten volgens Kuiken in bescherming worden genomen en beter worden voorgelicht over de hoge leningen en het starten van de opleiding. Kuiken wil verder dat Mansveld bekijkt of er maatregelen kunnen worden getroffen om de verstoorde verhoudingen op de markt te herstellen. (Novum)

Man opgepakt voor mensenhandel

Den Haag. De politie heeft gisteren in Den Haag een 32-jarige man aangehouden op verdenking van mensenhandel. Omdat de man vuurwapengevaarlijk is, werd de aanhouding verricht door een arrestatieteam. Dat maakte het Openbaar Ministerie bekend. De verdachte heeft vermoedelijk jonge Oost-Europese vrouwen tot prostitutie gedwongen in de Geleenstraat, een bekende Haagse straat met raamprostitutie. In 2008 is de man al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor mensenhandel. (Novum)

Stuurman gezonken Baltic Ace gevonden

Amsterdam. Een stoffelijk overschot dat 19 december in de Noordzee werd gevonden, blijkt een van de 24 opvarenden van het gezonken vrachtschip Baltic Ace te zijn. Het gaat om de eerste stuurman, een 31-jarige man uit Polen, aldus de de politie gisteren. De Baltic Ace zonk op sinterklaasavond op de Noordzee na een aanvaring met een containerschip. Vijf opvarenden zijn nog niet gevonden. Ze werden eerder al dood verklaard. (Novum)