Koopkracht: vrijwel iedereen gaat er dit jaar op achteruit

Foto ANP / Koen van Weel

Vrijwel iedereen gaat er in 2013 in koopkracht op achteruit. Dat maakte budgetinstituut Nibud vanavond bekend. Sommige huishoudens gaan er dit jaar zelfs 7,7 procent op achteruit.

De hardste klappen vallen bij gepensioneerden en ouders met kinderen in de kinderopvang. Door het korten van pensioenen en het verminderen van de zorgtoeslag gaan AOW’ers met een aanvullend pensioen er fors op achteruit. Vervroegd gepensioneerden verliezen nog meer koopkracht. Door de verlaging van de kinderopvangtoeslag gaan ook jonge ouders er flink op achteruit.

Een andere groep die het dit jaar financieel moeilijk krijgt zijn de bijstandsgerechtigden. Het netto bijstandsbedrag gaat omlaag, hoewel daar wel hogere toeslagen tegenover staan. Toch zegt het Nibud dat deze toch al kwetsbare groep gevolgen van de koopkrachtdaling kan ondervinden.

Het Nibud waarschuwt mensen zich niet rijk te rekenen als ze het loonstrookje van januari zien. Het netto inkomen is voor de meesten hoger dan in 2012, maar van dat geld kan minder worden gekocht dan vorig jaar. Het is het vierde jaar op rij waarbij er aan koopkracht wordt ingeleverd.

    • Pim van den Dool