Kijktips

Film

Poll (Chris Kraus, 2010, D/A/EST).

Weelderig geproduceerde speelfilm, gebaseerd op de memoires van de Duitse journaliste en schrijfster Oda Schaefer (1900-1988). Het verhaal speelt zich af in Estland in de zomer van 1914, kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De veertienjarige Oda (Paula Beer) wordt op Poll, het familielandgoed aan de Oostzee, verliefd op een gewonde, Estlandse anarchist die zij heimelijk verpleegt. Arte, 20.15-22.20u.

Informatief

Andere tijden sport.

Reconstructie van de zeer koude Elfstedentocht van 1963. Ned.1, 21.25-22.10u.

Laïcité, inch’Allah!

Ondanks de censuur begint Nadia El Fani tijdens de ramadan van 2010 de stemming onder de naar vrijheid en democratie snakkende inwoners van haar land Tunesië te filmen. Als daar drie maanden later de Arabische Lente uitbreekt is zij erbij. Met Nederlandse ondertiteling. (Wordt om 21.05u voorafgegaan door het vervolg op deze film, ‘Même pas mal’ uit 2012, over de dubbele strijd die El Fani voert tegen de islamisten en tegen de kanker die haar gezondheid aantast. Zonder ondertiteling.)TV5, 22.00-23.00u.

Max Beckmann – Der Maler.

Associatieve, sfeervolle documentaire over een van de grootste schilders van het interbellum. Als weinig andere kunstenaars schilderde Beckmann (1884-1950) de grote thema’s van zijn tijd: de waanzin van de oorlog, de economische crisis, de teloorgang van het individu in de massa. De film laat zich leiden door Beckmanns dagboeken en correspondentie. Arte, 22.20-23.20u.

Holland Doc: The Staircase 2.

Vervolg op documentaire uit 2004 over een moordzaak. Michael Peterson zit al bijna tien jaar in de gevangenis nadat een jury hem schuldig achtte aan de moord op zijn vrouw. Inmiddels blijkt de belangrijkste getuige-deskundige in zijn zaak te hebben geblunderd. Ned.2, 23.00-01.05u.