Kamp in NRC: windmolens dicht bij de kust zijn reële optie

DEN HAAG - Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Kamp komt aan op het Binnenhof voor de ministerraad. ANP ROBIN UTRECHT Foto ANP / Robin Utrecht

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) noemt windmolenparken dicht bij de kust “een reële optie”. Nu mogen windmolens alleen buiten de territoriale wateren gebouwd worden (22 kilometer buiten de kust), maar dat brengt veel meer kosten met zich mee.

Dat kustplaatsen zich zullen verzetten tegen de molens, die vanaf het strand te zien zijn, is voor Kamp geen reden om niet over de aanleg na te denken. Zonder nieuwe windmolens kan Nederland niet voldoen aan de kabinetsdoelstelling om 16 procent van de energiebehoefte duurzaam op te weken. “Onze ambitie is fors, de situatie is er niet naar om blokkades op te werpen”, zegt Kamp in een gesprek met NRC Handelsblad.

‘Iedere extra windmolen levert goed gevoel op’

VVD-Kamerlid René Leegte liet zich gisteravond tijdens de behandeling van de EZ-begroting in de Kamer kritisch uit over windenergie. “Wij moeten ons realiseren dat iedere extra windmolen vooral een goed gevoel oplevert”. Leegte wees gisteren vooral naar de situatie in Duitsland dat soms met een overschot aan opgewekte stroom zit en daarvan zou Nederland kunnen profiteren.

“Met regelmaat hebben wij te maken met een overschot van Duitse stroom. Als het op een zonnige dag lekker waait, betalen de Duitsers om elektriciteit kwijt te kunnen.”

Volgens Leegte is Duitsland het grootste experiment ter wereld op het gebied van windmolens. “Met windmolens stijgt de prijs, gaat de CO2 omhoog en neemt de betrouwbaarheid af. Dat zijn allemaal dingen die wij niet willen.” Leegte vindt windmolens overigens wel bij een toekomstige energiemix horen. “Dat moet met mate, maar zij horen erbij.”

‘Sommigen vinden ze mooi, sommigen lelijk’

Kamp relativeert in het interview de nadelen van windmolens bij de kust.

“Sommigen vinden ze mooi, anderen vinden ze lelijk. Dat is een subjectief oordeel. En je moet bedenken dat je die molens niet het hele jaar ziet, maar vooral in de zomer.”

‘Ambitie 16 procent duurzame energie in 2020 is noodzaak’

Kamp noemt de ambitie van het kabinet om in 2020 16 procent van de energiebehoefte duurzaam op te wekken noodzakelijk vanwege de CO2-uitstoot en de huidige afhankelijkheid van fossiele energie. Leegte ging gisteren vooral uit van de Europese ambitie die 14 procent voorschrijft. Hij ontkende dat hij daarmee “aan het terug onderhandelen” was, zoals Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) hem aanwreef.

Volgens VVD’er Leegte is 16 procent een voorwaardelijke doelstelling. Zo mag de concurrentiepositie van Nederland hierdoor niet verslechteren. “Als blijkt dat 16 procent niet reëel is, gaat het wat ons betreft niet door”. Leegte tekende aan dat er nog een evaluatiemoment volgt. “We gaan niet evalueren om te bekijken hoeveel extra geld erbij moet, want we hebben geen geld.”

Lees het volledige interview met Henk Kamp vandaag in NRC Handelsblad (digitale editie hier).

    • Erik van der Walle