Justitie wil 25,7 miljoen van vastgoedman Paarlberg

Dat heeft justitie gisteren geëist tegen Paarlberg voor de rechtbank van Haarlem.

Haarlem. Het Openbaar Ministerie wil dat vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg 25,7 miljoen euro aan crimineel verkregen geld aan de staat betaalt. Het bedrag dat justitie van Paarlberg eist bestaat uit 17,1 miljoen euro die hij zou hebben verkregen door afpersing van de geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Daarnaast zou hij nog eens 3,4 miljoen euro aan ‘vervolgprofijt’ hebben gehad van dit afgeperste bedrag, onder meer doordat hij leningen direct kon aflossen en zo minder rente betaalde. Verder zou Paarlberg nog eens 5,2 miljoen euro aan ander geld hebben geïnvesteerd in een hotelcomplex.

De zakenman werd in mei vorig jaar door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot vier jaar cel voor onder meer het witwassen van zeventien miljoen euro. Paarlberg liet eerder weten in cassatie te gaan tegen zijn veroordeling door het hof.

De miljoenen die Paarlberg zou hebben witgewassen, zou topcrimineel Willem Holleeder hebben verkregen door Endstra af te persen. Paarlberg ontving tussen december 2002 en januari 2004 ruim zeventien miljoen euro van Endstra. De rechter bepaalde in juli dat ook Holleeder bijna achttien miljoen euro aan de Nederlandse staat moet betalen die hij verkreeg door de afpersing van Endstra.

De inhoudelijke behandeling van de huidige zaak gaat verder op 12 februari. Novum