Japanse vliegmaatschappij houdt Dreamliners aan de grond

A All Nippon Airways' (ANA) Boeing 787 dreamliner is pulled by a towing tractor at Tokyo's Haneda airport on January 16, 2013 after a ANA Dreamliner passenger plane made an emergency landing in western Japan after smoke was reportedly seen inside the cockpit. Japan's two biggest airlines on January 16 grounded all their Dreamliners in the most serious blow yet to Boeing's troubled next-generation model after an ANA flight was forced into an emergency landing. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
A All Nippon Airways' (ANA) Boeing 787 dreamliner is pulled by a towing tractor at Tokyo's Haneda airport on January 16, 2013 after a ANA Dreamliner passenger plane made an emergency landing in western Japan after smoke was reportedly seen inside the cockpit. Japan's two biggest airlines on January 16 grounded all their Dreamliners in the most serious blow yet to Boeing's troubled next-generation model after an ANA flight was forced into an emergency landing. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO Alle Boeing 787 Dreamliners van ANA blijven op de luchthaven vandaag wegens het zoveelste incident in korte tijd met dit type vliegtuigen. Zowel Japan als de VS gaan het toestel onderzoeken. Foto AFP/ Yoshikazu Tsuno

De Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA) houdt alle zeventien Boeing 787 Dreamliners aan de grond na een nieuw incident. Gisteravond moest een Dreamliner van ANA een noodlanding maken op de luchthaven bij de stad Takamatsu, nadat rook was ontstaan in de cockpit.

Alle 137 inzittenden konden het vliegtuig veilig verlaten. Het toestel was onderweg van de luchthaven Yamaguchi in het westen van Japan naar een vliegveld bij de hoofdstad Tokio. Ongeveer drie kwartier na vertrek ontstonden de problemen en werd de noodlanding ingezet. Ook alle andere vluchten met het toestel zijn opgeschort voor vandaag, meldt Reuters.

De Boeing 787 Dreamliner gisteren van vliegmaatschappij ANA nadat het een noodlanding had gemaakt op de luchthaven van Takamatsu. Foto Reuters / Kyodo De Boeing 787 Dreamliner gisteren van vliegmaatschappij ANA nadat het een noodlanding had gemaakt op de luchthaven van Takamatsu. Foto Reuters / Kyodo

Het Japanse ministerie van Transport wil dat de vliegtuigen nader worden onderzocht. Ook de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, FAA, gaat de Dreamliner aan een keuring onderwerpen en wil onder meer het ontwerp en de fabricage onderzoeken van het grotendeels kunststof toestel. Er rijzen steeds meer vraagtekens over de veiligheid.

Het is het zoveelste incident met het veelgeplaagde pronkstuk van Boeing dat de vliegtuigbouwer als meest prestigieuze en geavanceerde vliegtuig in de markt heeft gezet. Vorige week waren er vier andere incidenten met dit type vliegtuig, zoals brandstoflekken, een batterij die in de brand vloog, een defect in de automatische remmen, draadbreuk en een gebarsten raam in de cockpit. Boeing zelf heeft nog steeds alle vertrouwen in het nieuwe toestel. Het bedrijf zei eerder dat er bij elk nieuwe model kinderziektes te verwachten zijn.