Jagen op zoet

‘Honingjagers’, zo heet het toneelstuk waarmee ik door het land reis. Aanvankelijk dacht ik dat de titel een poëtisch verzinsel was van Peer Wittenbols, de schrijver. Maar tijdens de repetities vertelde regisseur Rob Ligthert dat ‘Honeyhunters’ daadwerkelijk bestaan.

Op YouTube staat een filmpje waarin je leden van de Nepalese Gurungstam in actie ziet. Ver van de bewoonde wereld, diep in het Himalayagebergte, trachten zij hun wat vlakke dieet van rijst en linzen aan te vullen met iets zoets. Geen sinecure, want de grote, agressieve bijen die hier wonen – de Apis dorsata laboriosa – bouwen hun raten hoog aan de rotsen, op vrijwel onbereikbare plekken. De jagers halen halsbrekende toeren uit langs touwladdertjes, worden volkomen lekgestoken en wagen letterlijk hun leven om hun zoete beloning binnen te halen.

Zelf zou ik er ook heel wat voor over hebben om nog eens een potje van die overheerlijke tijmhoning te pakken te krijgen dat ik ooit in dat ene dorpje, in dat ene winkeltje in de buurt van Nantes kocht. Waarom, o waarom heb ik de achterbak toen niet volgestouwd? De even klassieke als onweerstaanbare combinatie van honing en tijm vind je ook terug in deze witloftaart.

Leg de boter in de vriezer. Meng de bloem en het fijne griesmeel. U kunt ook alleen bloem gebruiken. Het griesmeel geeft een wat zanderiger deeg en ik vind dat lekker. Doe er een halve theelepel zout bij. Snij de ijskoude boter fijn in het meel en knijp alles daarna door elkaar tot het geheel op broodkruimels lijkt. Voeg wat ijskoud water toe en meng snel tot een samenhangende bal. Rol uit met een deegroller en bekleed er een lage, ingevette taartvorm mee. Prik gaatjes in het deeg met een vork en zet de vorm even in de vriezer.

Snij het kontje van de lofstronken en snij ze in vieren. Bak deze stukken in wat olijfolie in een grote koekepan, een minuut of tien, tot ze flink kleur hebben en zacht beginnen te worden. Voeg dan het sap van een sinaasappel toe, een flinke eetlepel tijmblaadjes, zout en peper, een scheutje azijn en een theelepel suiker. Schud alles een paar keer goed door elkaar. Bak nog een minuut of vijf en zet dan het vuur uit. Beleg het deeg met bakpapier, stort die vol met bakbonen en zet de vorm in de oven (180 graden). Haal na een kwartier bonen en papier weg en verdeel de witlof over het deeg. Giet er ten slotte twee eetlepels honing over. Bak de taart nog een half uur en serveer hem warm met sla en een stukje blauwe kaas.

    • Roos Ouwehand