Islamisten claimen 41 westerlingen te hebben gegijzeld in Algerije

Archieffoto van het BP-gasveld, dat op zo'n 100 kilometer van de grens tussen Algerije en Libië ligt. Foto Reuters / Kjetil Alsvik

Een groep moslimextremisten beweert dat ze 41 westerlingen hebben gekidnapt bij een aanval op een gasveld van BP in het zuiden van Algerije. Bij de aanval zouden ook twee doden en meerdere gewonden zijn gevallen. Veel details over wat er precies gebeurd is ontbreken nog.

Eerder vandaag bevestigde BP dat er een “veiligheidsincident” had plaatsgevonden op het gasveld van het bedrijf bij de zuid-Algerijnses stad Amenas. BP meldde aan het einde van de middag dat de aanval door de islamisten vanochtend vroeg plaatsvond en dat het gasveld nog altijd wordt bezet door de extremisten. Over slachtoffers of gegijzelde werknemers kon het bedrijf nog geen mededelingen doen.

Een woordvoerder van de extremistische ontvoerders, die aan Al-Qaeda zouden zijn gelieerd, beweerde vanmiddag op twee nieuwssites uit Mauretanië dat de groep 41 westerlingen heeft gegijzeld bij de aanval. Onder hen zouden zeven Amerikanen zijn en ook werknemers met de Franse, Britse en Japanse nationaliteit. De woordvoerder zegt dat de gijzeling een wraakactie is voor de Franse militaire operatie in Mali, die nu al een paar dagen duurt.

De extremisten eisen dat de Franse operatie in Mali wordt stopgezet, anders zou het leven van de gijzelaars in gevaar komen. De regering van Algerije liet in een reactie daarop weten dat er niet onderhandeld wordt met “terroristen”.

Het Algerijnse persbureau APS meldde vanmiddag dat bij de aanval ook twee buitenlanders zijn gedood, onder wie een Brit. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken kon de dood van de Brit tegenover Reuters echter nog niet bevestigen. De andere dode zou de Franse nationaliteit hebben, maar ook dat is nog onbevestigd. De Franse president Hollande zei vanavond in contact te staan met de Algerijnse regering over het incident.

    • Pim van den Dool