In Mali verblijven 110 Nederlanders - grondtroepen rukken op

Franse soldaten verlaten de hoofdstad Bamako om te beginnen aan een grondoffensief. Foto AFP / Eric Feferberg

In het West-Afrikaanse land Mali, waar de Franse grondtroepen op dit moment oprukken voor een offensief tegen de islamitische rebellen, verblijven op dit moment 110 Nederlanders. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie voor Buitenlandse Zaken.

Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in Mali de politieke ontwikkelingen in het land goed te volgen. Tot dusver zijn er bij de ambassade in de hoofdstad Bamako geen verontruste telefoontjes binnengekomen van Nederlanders in Mali.

“De meeste Nederlanders wonen in de buurt van de hoofdstad. Vanaf daar gaan nog commerciële vluchten. De Nederlanders die het land willen verlaten, kunnen dit dus nog gewoon doen.”

Het merendeel van de Nederlanders is Mali werkt voor een maatschappelijke organisatie. Enkelen hebben een eigen bedrijf.

‘We zullen direct met hen het gevecht aangaan’

Frankrijk levert op verzoek van de regering van Mali bijstand in de strijd tegen oprukkende rebellen. Frankrijk besloot in Mali in te grijpen omdat een krachtig optreden van de Verenigde Naties op zich liet wachten en haast geboden leek. Franse en Malinese soldaten verlieten gisteravond de stad Niono, 350 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bamako, om zich te verplaatsen naar het stadje Diabaly. Deze plaats werd zondag ingenomen door strijders terreurgroep Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb.

Sinds het weekeinde voeren Franse gevechtsvliegtuigen luchtaanvallen uit op Diabaly, maar de rebellen hebben zich niet teruggetrokken en zouden zich nu hebben gemengd onder de bevolking. De Franse opperbevelhebber Edouard Guillaud zei vanochtend:

“In de komende uren (…) – ik kan u niet zeggen of het binnen één of 72 uur is – zullen we direct met hen het gevecht aangaan.”

Bent u een van de Nederlanders die nog in Mali zijn? Onze redactie is benieuwd naar hoe het met u gaat en wat u van de oorlog meekrijgt. Stuur uw bevindingen via de knop ‘Mail de redacteur’ rechtsonder dit bericht.

    • Lex Boon