In Alabama kan het: een raket die op worst vliegt

Rocket City Rednecks is een tv-programma als een vogelbekdier: het bestaat uit onderdelen die uit verschillende genres zijn geplukt en niet bij elkaar passen. Het resultaat is een wetenschappelijke docusoap met een mespuntje ‘reality’. Er valt te lachen en je leert wat, maar het lijkt nergens op.

Het programma, anderhalf jaar geleden begonnen, is het antwoord van National Geographic op de serie Mythbusters van Discovery. Hoofdpersoon is Travis Taylor, die zichzelf aankondigt als ‘raketgeleerde in de ruimtevaart- en defensie-industrie’. In zijn woonplaats Huntsville, Alabama verzamelt hij voor iedere uitzending een groep vrienden om iets te bouwen. Kort geleden was dat een uitrusting met zuignappen om als Superman tegen een verticale wand op te klimmen. De keer daarvoor ontwierp het gezelschap buskruitloze explosieven voor „huis-, tuin- en keukensloopwerk”. Vader Taylor houdt hoofdschuddend een oogje in het zeil. Voertaal is Amerikaans met een zo vet zuidelijk accent dat het lijkt of het expres wordt aangedikt.

In het meest recente programma wordt een pick-uptruck voorzien van een raketmotor. Een demonstratie maakt duidelijk waarom niet wordt gekozen voor vaste brandstof, of beter gezegd: stuwstof. Die is namelijk, eenmaal ontstoken, niet meer te doven. Twee trapautootjes krijgen een pijp met stuwstof omgegord. Even later moeten twee volstrekt vernielde vierwielers uit de tuin van de buren worden gehaald. Wat opvalt is de onveilige uitvoering. Een van de raketten vliegt op een haar na terug de groep mannen in. Hier hadden echt ongelukken kunnen gebeuren.

Eén voor één komen de helden voor de camera om commentaar te geven op de gang van zaken, zoals dat bij realityshows gebruikelijk is. Volstrekt ongeloofwaardig.

Gekozen wordt voor een hybride raketmotor: een cilinder van brandstof waardoorheen een oxidatiemiddel wordt gespoten, in dit geval lachgas. Erg leuk is de demonstratie die laat zien dat bijna alles waar koolstof in zit, bruikbaar is als brandstof. Taylor laat primitieve raketmotoren werken op worst en kaas. Uiteindelijk valt de keus op asfalt.

En dan is het weer tijd voor een manco in het verhaal. De sloopauto die door de te bouwen raket zou worden aangedreven, zakt door zijn assen. Spontaan zegt een van Taylors vrienden: „Ach, neem mijn auto dan maar.” Yeah, right.

Even later staat een glanzende pick-up op een testbaan in de startblokken met een doe-het-zelfraketmotor achterop en twee kerels in de cabine. De voltallige crew staat langs de baan, daar waar de snelheid het hoogst moet worden. Als het geen bedrog is, is het volstrekt onverantwoord.

Bekijk Rocket City Rednecks via nrc.nl/wetenschap

    • Herbert Blankesteijn