Ik heb een dure smaak Verdienen Uitgeven

Esther Munsters (27) werkt drie dagen per week bij Qlick Editions, de fotogalerie die ze vorig jaar met twee compagnons oprichtte. Daarnaast werkt ze drie dagen in de week als officemanager bij IT-bedrijf Rapid Circle. Esther deelt een huurhuis met een huisgenoot.

Verdienen

‘Ik was nog aan het afstuderen toen ik vorig jaar de fotogalerie begon, samen met twee compagnons. Omdat we in de opstartfase zitten, werk ik ook als officemanager bij Rapid Circle. Het is een baan die me wel ligt, want ik was eerder officemanager bij een advocatenbureau.

„Met de verkoop van de foto’s dekken we de huur en bijkomende kosten. Dat is al heel wat voor een startend bedrijf, maar ons doel is natuurlijk dat we ook onszelf kunnen uitbetalen. Ik heb goede hoop dat we daar in gaan slagen, want ik merk dat we in een behoefte voorzien. We bieden kunstfoto’s aan in een relatief hoge oplage, waardoor de prijzen betaalbaar zijn: tussen de 60 en 1.200 euro. Ik merk dat we veel jonge mensen aantrekken die niet meer naar Ikea willen, maar geen peperdure kunst kunnen betalen.

„Onderhandelen vind ik leuk, ik kan goed voor mezelf opkomen. Maar een van mijn compagnons is nog veel beter in onderhandelen, dus soms schuif ik haar naar voren als klanten willen afdingen. Het gaat haar zo natuurlijk af, heel grappig.

„Ik zou best meer willen verdienen. Toch lukt het allemaal wel met dit salaris. Ik sta soms rood, maar nooit lang. Ik leef wel redelijk zuinig, want ik heb nu minder te besteden dan toen ik studeerde. Ik heb een studieschuld die ik over twee jaar moet gaan afbetalen. Maar dat accepteer ik, want die lening heeft me ook veel gebracht. Zo heb ik een jaar in New York gestudeerd, waar ik de mensen leerde kennen met wie ik nu de galerie heb.”

Uitgeven

‘Ik weet altijd heel goed hoe mijn rekening ervoor staat en wat ik me kan permitteren. Dat was thuis bij mijn ouders al zo. Ik kreeg zakgeld en kleedgeld, omdat ik ermee kon omgaan. Mijn broers konden dat niet; zij bellen me nog steeds soms op om geld te lenen. Onze ouders leerden ons om bewust met geld om te gaan, maar dat calculerende komt meer uit mezelf. Ik vind het vervelend om niet uit te komen.

„Ik heb een dure smaak, dat is wel lastig. Gelukkig sleept een vriendin die modeontwerpster is me altijd mee naar de beste vintagemarktjes enzo, dat scheelt. En ik houd dus ook altijd in de gaten wat ik te besteden heb. Als het niet kan, kan het gewoon niet. Maar ik koop wel graag kunst en ik houd ook van winkelen. Soms heb ik zo’n bui, dan moet ik gewoon even de stad in. Zeker als het uitverkoop is, daar ben ik erg gevoelig voor.

„Wat eten betreft heb ik dan weer niet zo’n dure smaak. Ik kook graag en dat kan ook zonder veel uit te geven. Ik ben bijvoorbeeld heel blij met Euroshopper, dat zijn echt fantastische spullen! Uit eten gaan doe ik nu een stuk minder dan toen ik nog studeerde. Maar ik ga nog regelmatig met vriendinnen uit. Wel zo gezellig en het hoeft niet veel te kosten – dat is het voordeel als je met een groep meiden op stap bent, hè.

„Als ik rijk zou zijn, zou ik een eigen huis zoeken. Dat lijkt me heerlijk: iets voor mezelf. Ik heb meegedaan aan de Oudejaarsloterij en ik heb een prijsje gewonnen, maar helaas niet genoeg voor een huis. Maar ach, de voorpret is ook al heel leuk.”

    • Cecile Elffers