Ik ben mijn technoliefje kwijt

Mensen die tijdens een technofeestje hun grote liefde tegenkwamen, maar te ‘wappie’ waren om zijn of haar naam te onthouden, krijgen sinds kort een herkansing. Via de Facebookpagina Wappie Techno Liefde (WTL) kunnen verliefde feestgangers hun vlam misschien alsnog achterhalen. Bijvoorbeeld met een post als deze: ‘Ik was een beetje moe en je vroeg of ik naast je kwam zitten. We raakten aan de praat (en aan de tong).’

Helemaal nieuw is het natuurlijk niet. De Facebookpagina doet denken aan de rubriek ‘Hartkloppingen’ die de NS in de jaren negentig introduceerde in maandblad Rails. Daarin konden reizigers oproepjes doen aan hun verloren coupégenoot na een treinflirt. Ook een contactpagina voor studenten in de universiteitsbibliotheek van Amsterdam werd afgelopen december in korte tijd populair.

Maar niet zo populair als Wappie Techno. Ruim een week na de oprichting heeft de pagina bijna 10.000 likes. Dat zijn er 1.500 meer dan de pagina voor schuchtere studenten in een maand haalt.

„Na een tijdje gepraat te hebben werd er opeens een nummer gedraaid waar ik op los MOEST gaan. Menig technokenner zal weten hoe ik mij toen voelde. Helaas ben ik Max, want ja zo heet hij, uit het oog verloren.” WTL-medeoprichter Inge – liever niet met achternaam in de krant – begrijpt wel waarom dit soort teksten aanslaat. „Het is natuurlijk heel herkenbaar”, zegt de studente uit Amsterdam. „Je ontmoet iemand op een technofeestje en je hebt het gevoel dat diegene echt héél bijzonder is, maar voor je het weet is hij of zij alweer verdwenen in de massa.”

Gelukkig is de slagingskans op WTL groot volgens Inge. Van de eerste 25 oproepen waren er dertien een succes. „Het technowereldje is niet groot, daarom is er een goede kans dat je iemand via via kunt achterhalen.” Er zijn ook al ideeën voor een eventuele uitbreiding van het concept, „een stand op een feestje bijvoorbeeld, dan kunnen we nóg meer liefde brengen”.

Maar is wappieliefde ook ware liefde? Inge betwijfelt het. „Het kan heel erg tegenvallen als je iemand ineens in een andere setting tegenkomt, die klik kan dan helemaal weg zijn. Dat komt doordat er op feestjes een speciale sfeer hangt.” En dan krijg je posts als: ‘De classificatie ‘Kletsnat’ was meteen van toepassing op mij tijdens die bootrave. Je was de hele tijd druk bezig dingen te organiseren maar ik had zo graag gewild dat je mij regelde...’ Of: ‘Heb je honger???? Loop effe mee naar me kluisje, dan heb ik een banaan!!!!! Na de overheerlijke banaan te hebben opgepeuzeld ben ik Jip uit het zicht verloren.’

Er is wel een nadeel: als je wordt herkend door de reacties onder je post, is het een stuk moeilijker om er met een smoesje vanaf te komen als de liefde niet wederzijds is.

Ook iemand kwijtgeraakt op een technofeestje? Kijk op facebook.com/WappieTechnoLiefde

    • Steffi Weber