Hooggerechtshof Pakistan wil arrestatie van premier

In zijn vorige functie zou premier Ashraf corrupt zijn geweest.

Amsterdam. Het Pakistaanse Hooggerechtshof heeft gisteren de arrestatie bevolen van premier Raja Pervez Ashraf, omdat hij zich in een vorige functie aan corruptie zou hebben bezondigd bij de bouw van particuliere elektriciteitscentrales. Vorig jaar moest ook Ashrafs voorganger Yusuf Raza Gilani al het veld ruimen na een aanvaring met het Hooggerechtshof.

Het bevel valt samen met betogingen in de hoofdstad Islamabad. Voor tienduizenden aanhangers eiste de islamitische geestelijke Muhammad Tahirul Qadri gisteren het ontslag van de regering. Qadri, die door het land trekt in een campagne tegen corruptie, riep zijn volgelingen op in de straten van Islamabad te blijven tot zijn eis is ingewilligd. De Pakistaanse politie schoot in de lucht nadat betogers volgens haar met stenen naar agenten hadden gegooid.

Volgens berichten kan Qadri rekenen op de steun van de machtige Pakistaanse strijdkrachten. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat het arrestatiebevel en de campagne van Qadri met elkaar samenhangen.

Wel zei een medewerker van premier Ashraf dat er „geen twijfel” is dat het Hooggerechtshof samenwerkt met het leger om de regering ten val te brengen. Qadri, een soefi-geestelijke die na een jarenlange ballingschap in Canada vorige maand naar Pakistan terugkeerde, vergelijkt zijn eigen beweging met de Arabische Lente. Het is tijd dat Pakistan een einde maakt aan de corruptie en de incompetentie, vindt hij. NRC