Hoofdredacteur in België veroordeeld voor opinie

Yves Desmet van Belgische De Morgen moet een schadevergoeding van 1 euro betalen voor een opiniestuk over de ‘diamantoorlog’.

Amsterdam. Yves Desmet, de hoofdredacteur van de Belgische krant De Morgen, is gisteren veroordeeld voor een opiniestuk dat hij heeft geschreven over de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois. De echtgenote van Liégeois had de rechtszaak aangespannen. Desmet moet 1 euro schadevergoeding betalen. Mevrouw Liégeois had 19.000 euro geëist.

Desmet had in januari 2012 een opiniestuk geschreven over de zogenaamde ‘Antwerpse diamantoorlog’: een ruzie tussen procureur-generaal Liégeois en de Antwerpse aanklager van het Openbaar Ministerie Peter Van Calster, die zich specialiseert in diamantfraude.

Yves Desmet schreef in zijn stuk dat hij het opmerkelijk vond dat Liégeois harde uitspraken deed over uitkeringsfraude, maar niet even streng was wanneer het diamantfraude betrof.

Dat vond de echtgenote van Liégeois te ver gaan. Mevrouw Liégeois vond dat het artikel en een tv-optreden van Yves Desmet over deze affaire op de Antwerpse regionale tv-zender ATV haar man „onherstelbare schade” berokkenden. De rechter stelde haar gisteren in het gelijk, maar heeft haar schadeclaim niet ingewilligd, omdat ze zelf al had aangegeven dat de schade onherstelbaar is.

Desmet zal beroep aantekenen tegen het vonnis. NRC