‘Hofstadveroordeelde Jason W. mag op verlof met bewaking’

amsterdam verdachte wordt aangevoerd
amsterdam verdachte wordt aangevoerd Hofstadgroep-verdachte Jason W. op archiefbeeld ten tijde van zijn proces in Amsterdam-Osdorp. Foto ANP / Ed Oudenaarden

Jason W., die is veroordeeld voor lidmaatschap van de terroristische Hofstadgroep, mag op korte termijn onder bewaking met verlof. Dat zegt een woordvoerder van staatssecretaris Teeven, meldt de NOS.

Eerder weigerde Teeven het verlof nog omdat W. vluchtgevaarlijk zou zijn of een maatschappelijk risico zou vormen. De Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) oordeelde echter in december dat dit onterecht was en dat Teeven de zaak opnieuw moest bekijken.

Volgens de woordvoerder van Teeven is de situatie sindsdien inderdaad veranderd en zien politie en justitie W. niet langer als een vluchtgevaarlijke gedetineerde. Bovendien komt hij op korte termijn vrij, zegt de woordvoerder.

“Het is volgens deskundigen verstandiger om hem eerst -onder bewaking- op verlof te laten gaan dan hem na ruim acht jaar gevangenisstraf ineens op straat te zetten.”

W. gooide een handgranaat naar agenten

W. werd twee jaar geleden veroordeeld tot dertien jaar cel. De destijds 18-jarige W. gooide in 2004 een handgranaat naar een arrestatieteam dat hem kwam oppakken in het Laakkwartier in Den Haag. Meerdere agenten raakten daarbij ernstig gewond. W. zit inmiddels acht jaar vast en rond naar verwachting in januari een studie aan de Open Universiteit af.