‘Hitchens groeide uit tot assistent van de regering Bush’

Christopher Hitchens (Foto Reuters)

De jonge, links-georiënteerde schrijver en activist Richard Seymour opent in een binnenkort te verschijnen boek de aanval op de in 2011 overleden polemist Christopher Hitchens, zo weet The Guardian alvast.

Hitchens groeide volgens Seymour in zijn laatste jaren uit van een linkse naar een rechtse jongen.

Seymours Unhitched: The Trial of Christopher Hitchens verschijnt op 28 januari en is volgens de auteur ‘geschreven in de geest van een rechtszaak’.

Seymour bestudeerde de loopbaan en de ideologische koers van Hitchens, die volgens hem getypeerd wordt door ‘doelmatigheid en een fetisj voor macht’. Begonnen als ambitieus socialist ontpopte Hitchens zich na 11 september 2001 steeds meer tot een ‘conservatieve marxist’ die bovendien de Amerikaanse inval in Irak verdedigde.

Bij de beschrijving van dat laatste onderwerp zou Seymour Hitchens in het boek beschrijven als een ‘George W Bush administration’s amanuensis’: een assistent van de Bush-regering.

De in 2011 overleden Hitchens tekende zijn memoires op in het boek Hitch 22. Hierover zegt Seymour voorzichtig dat het niet conform de waarheid is geschreven. Hitchens zou zich gebeurtenissen ‘anders herinneren’ dan de mensen die hij leerde kennen aan het begin van zijn loopbaan, toen hij nog lid was van de Britse Labour-partij.

    • Sebastiaan Kort