Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Helikopter stort neer in het centrum van Londen - twee doden

De puinhoop in het centrum van Londen na de helikoptercrash. Foto Reuters / Stefan Wermuth

In het centrum van Londen is vanochtend een helikopter neergestort, nadat het toestel tegen een hijskraan was aangevlogen. Bij het ongeluk in de wijk Vauxhall kwamen twee mensen om het leven. Negen mensen zijn gewond geraakt, van wie één er slecht aan toe is, meldt Scotland Yard. De helikopter had twee mensen aan boord.

De helikopter botste vlakbij de zuidoever van de Thames tegen een bouwkraan op het dak van een vijftig verdiepingen tellend flatgebouw en stortte brandend neer bij Vauxhall Station. Het ongeluk voltrok zich tijdens het spitsuur. Op dat moment was het topdrukte op straat. Waterloo Station, een van de drukste trein- en metrostations van Londen, ligt vlakbij.

Twitter avatar QuinMurray Quin Helicopter just hit a crane and crashed a few metres in front of me in vauxhall. Completely shaken. http://t.co/2YJvzsp3
Twitter avatar politicseditor William Green Eyewitness: helicopter sliced through crane, dropped on to a car, which exploded and then the #helicopter exploded #vauxhall

De crash leidde tot paniek. Mensen dachten dat Londen werd aangevallen.

“Ik was er honderd procent zeker van dat het een terreuraanslag was. Overal lag puin, overal waren dikke zwarte wolken.” - een getuige.

Bronnen bij de Britse veiligheidsdienst sloten een terreuraanslag uit. Ooggetuigen meldden ook dat de kraan, die op een gebouw in aanbouw stond, slecht zichtbaar was door mist. De kraan is zwaar beschadigd.

Twitter avatar LondonFire London Fire Brigade Firefighters are also attending reports of a crane in a precarious position Saint George’s Whalf, SW8.

De beschadigde kraan op de in aanbouw zijnde St George's Tower in Vauxhall, Londen. Een helikopter vloog er vanochtend tegenaan. Foto Reuters / Stefan WermuthDe beschadigde kraan op de in aanbouw zijnde St George's Tower in Vauxhall, Londen. Een helikopter vloog er vanochtend tegenaan. Foto Reuters / Stefan Wermuth

Videobeelden op YouTube tonen de brand op de locatie van de crash en rookwolken boven de rivier de Thames


Het ongeval vond plaats op de zuidoever van de Thames, vlakbij de Vauxhall Bridge.


Grotere kaart weergeven