Hedgefondsen speculeren op verdere koersdaling SNS

De problemen voor bank en verzekeraar SNS lijken alleen maar groter te worden.

Amsterdam. Vier internationale hedgefondsen verwacht op korte termijn een verdere koersdaling van het aandeel SNS Reaal. De vier fondsen hebben zogeheten shortposities ingenomen, waarmee ze speculeren op een koersdaling. Dat blijkt uit het register van shortposities dat de Autoriteit Financiële Markten sinds november vorig jaar publiceert.

SNS Reaal verkeert al lange tijd in grote problemen door de situatie bij de vastgoedtak Property Finance. Het onderdeel heeft te maken met forse afboekingen door de crisis op de vastgoedmarkt, waardoor verschillende ontwikkelaars die de bank heeft gefinancierd failliet zijn gegaan.

De vier fondsen hebben gezamenlijk een shortpositie van 7,45 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van SNS opgebouwd. Bij een shortpositie verwachten speculanten dat de koers van een aandeel verder zal dalen. Een handelaar verkoopt dan aandelen van een bedrijf op een bepaald moment, die hij later moet leveren. Op het moment van de verkoop heeft de handelaar de aandelen nog niet in bezit. Wanneer hij de verkochte aandelen daadwerkelijk moet leveren, hoopt hij ze tegen een lagere koers te kunnen kopen dan de prijs waartegen hij de aandelen heeft verkocht.

De koers van het aandeel SNS daalde vorige week flink nadat een Spaanse ontwikkelaar een claim van 400 miljoen euro had ingediend tegen het bedrijf. NRC