Gijzelnemers Algerije houden stand en eisen vrijlating gevangenen

Archieffoto uit 2005 van het gasveld van BP bij de stad Amenas, in het zuiden van Algerije. Foto Reuters / Kjetil Alsvik

De moslimextremisten die vanochtend een gasveld van BP in Algerije aanvielen en tientallen mensen in gijzeling zouden houden, eisen dat de regering van Algerije honderd politieke gevangenen vrijlaat. De islamisten slaagden er vanavond naar eigen zeggen in een aanval van het Algerijnse leger af te slaan.

BP bevestigde eerder vandaag dat een groep moslimextremisten een gasveld van het oliebedrijf in het zuiden van Algerije hadden aangevallen. De islamisten claimden later vandaag dat ze 41 westerlingen in gijzeling hebben genomen. Bij de aanval zouden ook een Brit en een Fransman zijn omgekomen, maar die berichten zijn nog altijd onbevestigd.

De extremisten verklaarden vanmiddag dat de gijzelingsactie een reactie is op de Franse militaire operatie in Mali. Ze eisen dat Frankrijk zich militair terugtrekt uit het land, anders zou het leven van de gijzelaars in gevaar komen. Vanavond verklaarden de islamisten ook dat ze willen dat Algerije honderd politieke gevangenen vrijlaat. De regering van Algerije liet in een reactie op de eisen weten dat er niet onderhandeld wordt met “terroristen”.

‘Mislukte bevrijdingsactie Algerijnse leger’

Het Algerijnse leger heeft het gasveld omsingeld en zou vanavond ook een poging hebben gedaan de gijzelaars te bevrijden. De islamisten beweren althans dat zij een aanval van het Algerijnse leger met succes hebben afgeslagen. Over en weer zouden schoten zijn gelost.

Hoeveel mensen precies worden vastgehouden op het gasveld is nog onduidelijk. Het Algerijns-Franse bedrijf CIS Catering maakte vanavond bekend dat 150 Algerijnse werknemers het terrein veilig hebben kunnen verlaten. De VS bevestigden dat er Amerikanen worden vastgehouden op het terrein. De gijzelnemers zelf beweren dat onder de 41 gegijzelde westerlingen zeven Amerikanen zijn en ook mensen uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Japan.

    • Pim van den Dool