Geen medaillekansen, ijshockey in gevaar

De toekomst van het enige Nederlandse opleidingsinstituut voor ijshockeyers is in gevaar nu sportkoepel NOC*NSF de topsportstatus heeft ingetrokken waardoor subsidies vervallen. Het gaat om het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) in Eindhoven, dat samenwerkt met de lokale ijshockeyclub Kemphanen. Jong talent wordt hier opgeleid en krijgt passend onderwijs aangeboden tussen de trainingen door.

De sportkoepel richt zich de komende acht jaar op sporten met medaillekansen op de Olympische Spelen. Dit gaat ten koste van sporten als ijshockey, waar goud, zilver of brons niet voor het oprapen ligt. Nederland haalde alleen in 1980 de Spelen, met dank aan de met ijshockey opgegroeide Canadese migrantenkinderen als Jack de Heer en Larry van Wieren.

Nederland kwalificeert zich alleen voor de Spelen van 2014 als het begin februari eerste wordt in een poule met de sterke tegenstanders Duitsland, Oostenrijk en Italië. Eerder hield Nederland knap Hongarije, Litouwen en Kroatië achter zich.

„Het wordt zwaar om nu nog te presteren aangezien andere landen ons voorbijstreven”, zegt de Tsjechische CTO-trainer Bo Subr. „Er komt veel talent aan, maar het zal even duren voor ijshockey in Nederland groeit. Met drieduizend spelers is het een kleine sport, Tsjechië heeft bijvoorbeeld honderdduizend spelers.”

De Nederlandse ijshockeybond (NIJB) zou door de ingetrokken subsidie zo’n 150.000 euro per jaar moeten betalen om het CTO overeind te houden. Op een krimpende begroting van 450.000 euro is dat nauwelijks haalbaar. „Er moet ook geld overblijven voor het Nederlands team en de ondersteuning van talentontwikkeling in het algemeen”, zegt Theo van Gerwen, technisch directeur van de bond. „Denk aan reizen naar toernooien, het huren van de ijshal en het betalen van professionele trainers.”

Van Gerwen is bang dat ijshockey zonder subsidie instort. „Zonder de steun van NOC*NSF haakt misschien ook de gemeente Eindhoven af, en is het moeilijk sponsors te vinden. Waarom bijdragen aan een sport die door het NOC is opgegeven?”

Nu al moeten spelers soms zelf een deel van de kosten betalen om aan jeugdtoernooien deel te nemen. „Straks zullen we toernooien moeten afzeggen omdat we het niet kunnen betalen”, vreest Van Gerwen.

    • Matthijs Keuning