‘Fransen hebben bedenkingen bij snelle benoeming Dijsselbloem’

Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De Franse regering heeft bedenkingen bij de procedure voor de benoeming van de nieuwe voorzitter van de eurogroep en wil daarom dat deze pas in februari wordt gekozen. Dat zegt de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici in een interview met de Frankfurter Allgemeine.

Duitse media meldden de afgelopen weken verschillende keren dat het zeker is dat de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem komende maandag gekozen wordt als nieuwe voorzitter van de eurogroep. Hoewel Dijsselbloem zelf nog niets wil zeggen over zijn mogelijke benoeming, maakte het ministerie van Financiën vanmiddag bekend dat de minister komende vrijdag een ontmoeting heeft met huidig eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker.

Maar Frankrijk dreigt nu roet in het eten te gooien. Moscovici zegt in de FAZ dat er nog geen officiële aanvraagprocedure voor de opvolging van Juncker is en dat de eurolanden daarom maandag nog geen besluit kunnen nemen over de opvolging van Juncker. Komende week kan de zoektocht naar een opvolger wel officieel van start gaan, maar een besluit kan pas volgen op de volgende vergadering van de eurogroep in februari, zo liet Moscovici doorschemeren.

Franse minister noemt Dijsselbloem ‘sympathiek en intelligent’

Moscovici zegt in de FAZ dat hij eerst van Dijsselbloem en eventuele andere kandidaten wil horen wat concreet hun plannen zijn met de eurozone. Anders zou hij namens zijn land geen beslissing kunnen nemen over de opvolging van Juncker. De minister noemt Dijsselbloem “sympathiek en intelligent” en noemt de ontmoeting die hij onlangs met de Nederlander had “constructief”.

De FAZ schrijft dat de uitspraken van Moscovici geïnterpreteerd moeten worden als een poging van Frankrijk om de standpunten van Dijsselbloem over belangrijke zaken rond de euro te beïnvloeden. Moscovici zelf zegt niet dat hij de benoeming van Dijsselbloem wil blokkeren en zegt ook geen voorstander te zijn van een “omslachtige procedure”.

    • Pim van den Dool