‘Frank Rijkaard ontslagen als bondscoach Saoedi-Arabië’

Rijkaard begin januari tijdens de wedstrijd van Saoedi-Arabië op de Golf Cup of Nations tegen Irak. Foto AFP / Marwan Naamani

Frank Rijkaard is ontslagen als bondscoach van Saoedi-Arabië. Dat meldt persbureau AFP op basis van betrouwbare bronnen bij de Saoedische voetbalbond. Rijkaard zou zijn ontslagen vanwege de tegenvallende prestaties van Saoedi-Arabië bij de Golf Cup of Nations in Bahrein.

Saoedi-Arabië werd bij het toernooi a in de eerste ronde uitgeschakeld. Dat zou voor het bestuur van de voetbalbond aanleiding zijn geweest Rijkaard ontslag te geven. De Saoedische prins Nawaf bin Faisal, die aan het hoofd staat van het Saoedische Olympische Comité, zei na de uitschakeling in de Golf Cup of Nations al dat hij persoonlijk bereid was het contract van Rijkaard af te kopen. Hij krijgt volgens lokale media ruim twee miljoen euro mee.

Rijkaard was sinds juli 2011 bondscoach van Saoedi-Arabië, zijn vijfde klus als trainer. Zijn belangrijkste opdracht was kwalificatie voor het WK van 2014. Dat doel kwam vorig jaar al buiten bereik toen Saoedi-Arabië de beslissende kwalificatiewedstrijd tegen Australië met 4-2 verloor.

Vooral succesvol als coach Champions League

Rijkaard, die als speler vooral furore maakte bij Ajax en AC Milan, was van 1998 tot 2000 bondscoach van Nederland. Hij begon in 2001 bij Sparta, maar degradeerde met de Rotterdammers uit de eredivisie. Tussen 2003 en 2008 was hij in dienst van FC Barcelona, waarmee hij in 2006 de Champions League won. De 73-voudig international werd in 2009 trainer van Galatasaray, waar hij een jaar later door tegenvallende resultaten werd ontslagen.

    • Pim van den Dool