Filmquiz van het sukkeligste soort

Stolen. Regie: Simon West. Met: Nicolas Cage, Josh Lucas, Malin Åkerman, Sami Gayle. In: 16 bioscopen.

De titel Stolen is een geweldig gevalletje ‘nomen est omen’. Zelden zal een toeschouwer zo het gevoel hebben alles in Stolen al eens ergens anders gezien te hebben. Of gehoord. Want lijkt het muzikale thema van componist Mark Isham niet heel erg op de muziek van de tv-serie The Saint? Of was het nou iets wat Lalo Schifrin voor een of andere Dirty Harry-film schreef? Het schaamteloos bij elkaar gestolen Stolen is een filmquiz van het sukkeligste soort. Want wacht eens even. Draagt acteur Danny Huston niet precies hetzelfde hoedje als ‘Popeye’ Doyle (Gene Hackman) in The French Connection? Wie de overeenkomst raadt – beiden spelen een ziekelijk gedreven politie-inspecteur – krijgt kennelijk een prijs van de bedenkers van deze tamelijk bespottelijke film.

Nicolas Cage speelt een bankovervaller die na jaren brommen zijn van hem vervreemde dochter uit de sadistische klauwen van zijn voormalig partner-in-crime moet redden. Daarbij krijgt Cage de hulp van hun ex-chauffeuse Riley. Stolen was in de Verenigde Staten een flop en verdween na twee weken al uit de bioscoop. Als u ondanks bovenstaande waarschuwing toch wilt gaan, ga dan snel!

    • André Waardenburg