Een samoerai die bizarre stunts doet

Scabbard Samurai. Regie: Hitoshi Matsumoto. Met: Takaaki Nomi, Sea Kumada, Itsuji Itao. In: 2 bioscopen.***

Een Japanse Jackass. Zo kun je Scabbard Samurai het beste typeren. Zonder een spier te verrekken, voert acteur Takaaki Nomi de raarste stunts uit die komiek, schrijver en regisseur Hitoshi Matsumoto voor hem bedacht. Zo is Nomi een menselijke kanonskogel en trekt hij aan zijn neusvleugels een zware steen omhoog. Ook ramt hij met zijn hoofd tegen een rij deuren tot ze een gat hebben. Dan springt hij er met zijn volle gewicht tegenaan, in de hoop dat ze breken en hem doorlaten. Je voelt zijn pijn als je op een van de deuren een bloedvlekje ziet en Nomi’s rood geworden neus.

Nomi speelt een samoerai die in dertig dagen tijd het door de dood van zijn moeder emotioneel beschadigde zoontje van een krijgsheer weer aan het lachen moet krijgen. Lukt dit niet, dan moet hij ritueel zelfmoord plegen, seppuku. Elke dag voert hij een opdracht uit, daarbij geholpen door zijn dochtertje en twee bewakers.

Scabbard Samurai wisselt flauwe episodes af met briljant bedachte opdrachten. Matsumotos humor is droog en neigt naar het absurde. Jammer dat het einde een tikje sentimenteel is, hoewel het bizarre slotlied wel een glimlach oproept.

    • André Waardenburg