Een hoop gedoe om het gat in je hand te vinden

APP

Money Tab

Android, 0,89 cent ***

We bespraken hier al eens EyeWally, een iPhone-app om je financiën bij te houden en te visualiseren. Voor Android is Money Tab een van de alternatieven, maar of je er je huishoudboekje mee op orde krijgt? Het is veel moeite voor weinig resultaat.

Money Tab heeft een overzichtelijk uiterlijk, beter dan zijn wat kinderachtig ogende concurrenten My Budget Book en My Wallet+. Als je de app voor het eerst opstart, raadt hij je aan te beginnen met je ‘Preferences’. Het gaat hier nog niet om het invoeren van bedragen, maar om categorieën waar je inkomsten (loon, zorgtoeslag, etc.) en uitgaven (huur, boodschappen, kleding, etc.) aan kunt toewijzen. Het is handig als je je bankgegevens erbij pakt: wat kwam erbij en wat ging eraf in de afgelopen maand? Zo krijg je een redelijk compleet lijstje. Elke categorie krijgt een icoontje.

Het hoofdmenu kent behalve ‘Preferences’ nog drie onderdelen: ‘New transaction’, waar je een nieuwe transactie invoert. ‘History’, wat vergelijkbaar is met het scherm dat je bij het internetbankieren ziet. En ‘Statistics’, waar je financiële status gevisualiseerd wordt.

Eigenlijk is dat het enige onderdeel waar Money Tab toegevoegde waarde heeft. Inkomsten en uitgaven worden als een horizontaal balkje getoond, met daaronder hoeveel je in de plus of de min staat. Sleep je het scherm naar links, dan verschijnt een andere weergave: al je categorieën gesorteerd op totaalbedrag. Zo zie je waar het gat in je hand precies zit. Maar al met al is het wat karig, vergeleken met de toewijding die het kost om de app te gebruiken.

    • Peter Zantingh