Duitse economie groeit minder hard - Bundesbank haalt goud terug

Een medewerker van de Bundesbank in Frankfurt met staven goud. Foto AFP / Frank Rumpenhorst

De Duitse economie groeit dit jaar half zo hard als eerder voorspeld. Afgelopen oktober verwachtte de Duitse regering nog een groei van het bbp van een procent, vanmiddag is dat bijgesteld naar 0,4 procent. De Bundesbank bevestigde intussen een deel van zijn goud terug te halen uit Parijs en New York.

Minister van Economische Zaken Philipp Rösler zei vandaag volgens persbureau AP dat de regering denkt dat de groei in 2014 weer aantrekt tot 1,6 procent. “We verwachten dat het eerste halfjaar niet zo gemakkelijk zal zijn, maar daarna zal de economie weer aantrekken”, aldus Rösler.

De groei van de Duitse economie vertraagde in de loop van vorig jaar door de problemen in de rest van de eurozone. In het vierde kwartaal kromp het bbp waarschijnlijk zelfs, wat af te leiden was uit de gisteren bekendgemaakte groei over het hele jaar van 0,7 procent. Duitsland leunt sterk op export naar andere eurolanden. Door de eurocrisis in onder meer Spanje en Italië nam de vraag naar Duitse producten af.

Duitsland heeft weer meer capaciteit voor opslag goud

De Duitse centrale bank maakte vanmiddag bekend dat het wil dat in 2020 de helft van alle 271 duizend goudbaren in de eigen kluizen hebben liggen, tegen 31 procent op dit moment. Er gingen al een tijdje geruchten over de repatriëring van het goud.

De Bundesbank haalt alle dertigduizend baren goud uit Parijs terug. Nu ligt nog 45 procent van het goud in New York. Dat moet in 2020 terug zijn gebracht tot 37 procent. De bijna 36 duizend baren in Londen blijven op hun plek liggen.

In de Koude Oorlog werd een deel van het goud naar het buitenland verplaatst, omdat men bang was voor een inval van de Sovjet-Unie. Nu de centrale bank nieuwe capaciteit heeft om het goud op te slaan, wordt het goud deels teruggebracht. De totale Duitse goudvoorraad is bijna 140 miljard dollar waard.

Ook de Nederlandse goudvoorraad van ongeveer 24 miljard euro ligt voor een groot deel in het buitenland, vooral in New York. Slechts elf procent van het goud ligt in Amsterdam. Nederland heeft geen plannen het goud terug te halen.