Dijsselbloem spreekt vrijdag met voorzitter eurogroep Juncker

Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft vrijdag een gesprek met de vertrekkende voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker. Dat meldde het ministerie van Financiën vanmiddag. Dijsselbloem geldt als de gedoodverfde opvolger van Juncker.

Het besluit over de opvolging van Juncker valt komende maandag tijdens een bijeenkomst van de eurogroep, de ministers van financiën van de zeventien landen van de Europese Unie die de euro gebruiken.

Dijsselbloem spreekt vrijdag ook met de Luxemburgse minister van Financiën. Een dag eerder reist de bewindsman naar Madrid voor een gesprek met zijn Spaanse ambtgenoot. De bezoeken zijn bedoeld als kennismaking en het bespreken van de actuele ontwikkelingen in de eurozone, stelt het ministerie.

Dijsselbloem zelf zwijgt over mogelijke benoeming

De afgelopen tijd voerde Dijsselbloem ook al gesprekken met de Franse minister van financiën Pierre Moscovici en zijn Duitse ambtgenoot Wolfgang Schäuble. Hoewel die gesprekken al langer waren gepland, is ook het voorzitterschap van de eurogroep ter sprake gekomen, zei Dijsselbloem eerder.

Hoewel verschillende internationale media al meldden dat Dijsselbloem het stokje overneemt van Juncker, blijft hij daar zelf over zwijgen. Het komt pas aan de orde tijdens de vergadering op 21 januari, zei Dijsselbloem gisteren nog in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.

    • Pim van den Dool