Dichters uit vrije wil naar De Slegte

Nee, bij De Slegte zien schrijvers hun werk liever niet liggen. In het Amsterdamse filiaal van de ramsjketen organiseert Menno Wigman, stadsdichter van Amsterdam, nu juist een poëzieavond. 

 

Alle dichters die Menno Wigman benaderde zagen de ironie van de uitnodiging in en stemden met het voorstel in. En dus zullen Hafid Bouazza, Anton Korteweg, Th. van Os, Diana Ozon, Rob Schouten en Menno Wigman zelf komende vrijdag optreden in het filiaal van De Slegte aan de Kalverstraat.

Toen Wigman een jaar terug stadsdichter van Amsterdam werd (hij loste F. Starik af), wist hij zeker dat hij tijdens zijn ambtsperiode sowieso een keer een poëzieavond in De Slegte wilde organiseren.  ”Hoe je het ook wendt of keert”, zegt Wigman,”De Slegte is toch een fenomeen. Of hoe een man het laatst verwoordde in een brief aan NRC Handelsblad: ‘een instituut’. Daar, op die plek waar iedere dichter eigenlijk niet wil liggen met z’n werk, moest een dichtersavond georganiseerd worden.”

Voorwaarde voor een uitnodiging was dat er werk van de dichter in kwestie bij De Slegte moest liggen. Wigman: “Strikt genomen is dat niet het geval bij Bouazza en Korteweg. Bouazza is schrijver en geen dichter, maar zijn selectie vertaalde Arabische poëzie ligt er wel. En Korteweg heeft mooie gedichten over De Slegte geschreven, dus die is ook welkom.”

Wigman zelf zal tijdens de avond een gedicht van Clive James in de vertaling van Gerrit Komrij voorlezen. Dat gedicht opent met: ‘Het boek van mijn vijand ligt bij De Slegte / En ik ben blij.’

Ongetwijfeld zal ook het gedicht De weg van alle boeken voorgelezen worden, uit Wigmans laatste bundel Mijn naam is legioen:

Ik had vandaag een nieuwe pen gekocht
en zeven keer schreef ik mijn naam.
Toen moest ik huilen. God, wat huilde ik.
Ik dacht: iets scheefs verkankert mijn gedicht.
Ik zag mijn schrijfhand en ik wist.

Wat ik gedaan heb, ja – en wat ik doe.
Mijn schrijfhand is aan roken toe.
De angst. De witte wimpers van de angst
dat ik mijn leven heb verschreven.

Ik wil de hemel en ik wil de straat,
ik wil in zestigduizend hoofden ruisen
en iedereen een tand uitslaan

voor ik de weg van alle boeken ga
en roemloos bij De Slegte sta.

De dichtersavond aan de Kalverstraat 48-52 vangt om 20.00 aan en de toegang is gratis.

    • Sebastiaan Kort