De ambassadeurs zijn volop aan het twitteren

Speeddaten waren ze al een beetje gewend. Maar nu zijn ze volop aan het twitteren. Ze, dat zijn de 150 ambassadeurs en consuls-generaal van Nederland die nu hun jaarlijkse ‘terugkomweek’ hebben.

Ofschoon het diplomatieke postennetwerk van Nederland een bezuiniging van 40 miljoen euro boven het hoofd hangt, is de stemming onder de Nederlandse vertegenwoordigers opperbest. Dat valt onder andere op te maken uit de talloze tweets die zij onder de hashtag #nlamb2013 de wereld insturen. De ambassadeurs hebben namelijk nadrukkelijk opdracht gekregen van hun minister, ‘Facebook-Frans’ Timmermans (PvdA), om via de sociale media naar buiten te treden.

Laat jezelf zien, luidde de boodschap van de zelf op Facebook uiterst actieve minister, toen hij de diplomaten op zijn ministerie toesprak. „Hartverwarmende opening, gloedvol betoog” waren enkele van de kwalificaties die op Twitter langskwamen.

Vanmorgen werd bijna rechtstreeks vanuit het ministerie gerapporteerd over de ontmoeting van premier Rutte met de leden van het Nederlandse corps diplomatique. „Het buitenlandse beleid is belangrijker dan ooit” en een vertrek van de Britten uit de Europese Unie zou „rampzalig zijn”, hoorden de ambassadeurs hun premier volgens eigen, via Twitter verspreide, waarneming zeggen.

De ambassadeursweek eindigt morgen klassiek: met de gebruikelijke stamppotmaaltijd.