Dan liever geen pacemaker

Richard Stallman had rijk kunnen zijn, maar hij werd een activist. Hij begon computers te programmeren in de tijd dat Bill Gates dat ook deed. Maar als academicus had hij bezwaar tegen een aantal eigenschappen van de software die de ontluikende industrie produceerde, zoals ‘achterdeurtjes’ die de softwaremaker macht gaven over de computer van de gebruiker.

In plaats van industrietycoon is hij nu voorzitter van de Free Software Foundation, een door hemzelf opgerichte stichting die ijvert voor software die de gebruiker niet knevelt. Hij verklaart zelfs dat hij geen pacemaker wil waarvan alleen een ander de software kan wijzigen. “Ik wil mijn leven niet verlengen door mijn idealen te verkopen.”

Ook op Russia Today is Stallman geïnterviewd en dit levert interessant vergelijkingsmateriaal op. De pedante presentator Al Gurnov denkt dat Stallman voor gratis software pleit en snapt niet dat programmeurs hun werk soms voor niets willen delen met anderen. Hij luistert slecht naar zijn gast en lacht gul om zijn eigen grappen. Stallman raakt niet van de wijs blijft onverstoorbaar uitleggen waar het volgens hem om gaat.

    • Herbert Blankesteijn