CPB: veel punten van VVD in regeerakkoord

DEN HAAG - Beide partijen willen de komende jaren netto 16 miljard euro bezuinigen om de overheidsfinanciën op orde te brengen. ANP XTRA EVERT-JAN DANIELS Het regeerakkoord 'Bruggen slaan' van de VVD en PvdA. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De VVD heeft 77 procent van het verkiezingsprogramma in het regeerakkoord weten te krijgen. De PvdA slechts 41 procent. De liberalen lijken hiermee de winnaar van de formatie. Dat blijkt uit een vergelijking die het Centraal Planbureau (CPB) maakte van het regeerakkoord met de verkiezingsprogramma’s van beide partijen.

Het CPB bekeek de hoeveelheid maatregelen die in het akkoord terecht zijn gekomen en welke geldbedragen daarmee gepaard gingen. Dat er zoveel wensen van de VVD in het regeerakkoord zitten, verklaart het CPB uit het feit dat een paar punten van de PvdA niet door gingen:

“Dit komt doordat enkele grote maatregelen uit het PvdA-programma, zoals de afschaffing van de zorgtoeslag, met vervanging daarvan door inkomensafhankelijke zorgpremies, en het terugdraaien van de btw-verhoging, uiteindelijk niet zijn opgenomen in het definitieve Regeerakkoord.”

Helft van de maatregelen stond al in een van de verkiezingsprogramma’s

Uit de vergelijking blijkt dat 92 procent van alle maatregelen in het regeerakkoord al in verkiezingsprogramma’s stond. Ruim de helft, 52 procent, stond in het verkiezingsprogramma van de VVD óf de PvdA.

31 procent van de maatregelen stond in verkiezingsprogramma’s van beide partijen, 9 procent stond in andere verkiezingsprogramma’s. Slechts 8 procent van de maatregelen is nieuw en stond niet in de eerdere verkiezingsprogramma’s.

PvdA was nooit de winnaar

De vergelijking van het CPB breekt met het beeld dat de PvdA na de formatie in eerste instantie als ‘winnaar’ uit de bus zou zijn gekomen. NRC-redacteur Derk Stokmans:

“Die perceptie is natuurlijk vooral ontstaan doordat de PvdA toen de inkomensafhankelijke zorgpremie in het akkoord had weten te krijgen als nivelleringsmaatregel. Maar dat betekende uiteraard niet dat ze de formatie ‘verloren’ zouden hebben. Alleen dat beeld ontstond wel. Maar feitelijk is het dus niet zo.”

    • Anouk Eigenraam