Brussel blokkeert redding van SNS; koers daalt fors

De koers van SNS Reaal is vanochtend gekelderd na berichten dat het reddingsplan van de noodlijdende bank en verzekeraar geblokkeerd is in Brussel. Het Financieele Dagblad meldde vanochtend dat ABN Amro en ING van de Europese Commissie niet mee mogen doen aan een reddingsplan, vanwege het verbod op acquisitie dat zij kregen opgelegd na de staatssteun die zij ontvingen in de kredietcrisis.

Volgens bronnen zijn er de afgelopen tijd verschillende scenario’s besproken over de redding van SNS Reaal, maar zijn de mogelijkheden inderdaad beperkt vanwege de restricties die de Europese Commissie heeft opgelegd aan ING en ABN Amro. „De mogelijkheden zijn beperkt. De oplossing moet echt bij Financiën vandaan komen”, zegt een bankier.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat weten dat het ministerie geen enkel commentaar wil geven op de situatie bij SNS Reaal. Een woordvoerder van Europees commissaris Joaquín Almunia voor Mededinging bevestigde vanochtend tegenover De Telegraaf nogmaals het verbod op overnames dat geldt voor ING en ABN Amro.

Door de berichten zakte de koers van SNS Reaal vanochtend opnieuw fors. Rond elf uur stond het aandeel met een verlies van 10,5 procent op 0,85 euro. Het aandeel stond deze week al onder druk nadat bekend was geworden dat internationale hedgefondsen inmiddels speculeren op een verdere koersdaling van SNS Reaal en hun zogenoemde short posities steeds verder uitbreiden.

SNS Reaal verkeert al tijden in grote financiële problemen door aanhoudende verliezen bij dochterbedrijf Property Finance, dat vastgoed financiert. Dit onderdeel werd in 2006 overgenomen van ABN Amro. SNS Reaal heeft inmiddels meer dan 1,5 miljard euro op dit onderdeel moeten afschrijven.

Door de slechte economische omstandigheden zijn veel vastgoedprojecten die SNS Reaal heeft gefinancierd veel minder waard geworden en gaan veel projectontwikkelaars failliet, wat SNS Reaal fikse verliezen oplevert. Zo ging recentelijk vastgoedbedrijf TCN van ontwikkelaar Rudy Stroink failliet. Onbekend is hoeveel SNS Reaal nog van deze ontwikkelaar tegoed heeft. Uit het eerste verslag van de curatoren blijkt wel dat SNS Reaal met de curatoren heeft afgesproken om een aantal panden die SNS Reaal financierde over te nemen. SNS Reaal betaalt daarvoor 4 miljoen euro aan de boedel.