‘Brussel blokkeert deelname ABN en ING aan hulpplan SNS Reaal’

Het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. De bank-verzekeraar verkeert in financieel zwaar weer. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Brussel blokkeert een hulpplan voor bank-verzekeraar SNS Reaal waarbij ABN Amro en ING zouden helpen bij de kapitaalversterking van hun concurrent. Brussel is tegen het plan omdat de twee banken zelf staatssteun hebben gekregen. Dat meldt het Financieele Dagblad.

ING en ABN AMRO werden tijdens de kredietcrisis gered door de Nederlandse Staat, de eerste met een kapitaalinjectie, de tweede door een nationalisering. Die staatssteun is destijds goedgekeurd door Brussel, op voorwaarde dat de banken geen acquisities doen zolang de steun nog niet is afgebouwd.

De Nederlandsche Bank heeft eind vorig jaar gevraagd of er een uitzondering mogelijk is op het verbod - omdat het niet om een gewone acquisitie gaat - maar volgens het FD wil Brussel daar niet aan.

‘Hulp van drie Nederlandse banken voorkeursoplossing’

Volgens de zakenkrant zou het scenario waarbij de banken, samen met de Rabobank, hun concurrent helpen met kapitaalversterking de ‘voorkeursoplossing’ zijn. De drie banken zouden dan investeren in een ‘bad bank’, waarin de noodlijdende vastgoedbezittingen van SNS zouden worden ondergebracht.

De Rabobank zou zonder de andere twee geen heil zien in het plan. Nu Brussel deze optie blokkeert lijkt een kapitaalversterking voor SNS Reaal volledig op het bord van de overheid te komen, aldus het FD.

SNS Reaal in financieel zwaar weer

In 2008 kreeg SNS Reaal 750 miljoen euro staatssteun. Dat bedrag moet aan het einde van dit jaar zijn terugbetaald, maar SNS Reaal verkeert in financieel zwaar weer. Al in 2010 is door onderzoekers van accountantskantoor Ernst & Young gewaarschuwd voor grote verliezen op de vastgoedportefeuille van het bedrijf. In een vertrouwelijk rapport adviseerde Ernst & Young om circa 1,2 miljard euro af te schrijven op de internationale vastgoedleningen, zo bleek uit onderzoek van NRC Handelsblad in december vorig jaar.