‘Auto’s en rijtuigen Oranjes kosten miljoenen per jaar’

De auto’s, paarden en rijtuigen van het koningshuis kosten jaarlijks twee tot tweeënhalf miljoen euro. Dat blijkt uit documenten die het ministerie van Algemene Zaken heeft vrijgegeven aan RTL Nieuws. De documenten waren tot dusver vertrouwelijk.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Maxima vertrekken op Prinsjesdag bij de Ridderzaal. Foto ANP / Robin Utrecht

De auto’s, paarden en rijtuigen van het koningshuis kosten jaarlijks twee tot tweeënhalf miljoen euro. Dat blijkt uit documenten die het ministerie van Algemene Zaken heeft vrijgegeven aan RTL Nieuws. De documenten waren tot dusver vertrouwelijk.

In 2010 werd ruim 2,6 miljoen euro in rekening gebracht, een jaar later ruim 2,3 miljoen euro. De cijfers komen uit accountantsrapportages over de zogeheten functionele uitgaven van het koninklijk huis. Eerder werd een verzoek tot openbaarmaking nog afgewezen. In de begrotingsstukken van Prinsjesdag werden de kosten niet uitgesplitst.

Volgens RTL Nieuws liggen de totale kosten van voor het rijtuigenpark fors hoger dan eerder aangegeven. Uit eerdere specificaties uit 2009 ging het om een bedrag van zo’n 1,7 miljoen euro, stelt de nieuwsrubriek.

Waar het geld precies aan wordt uitgegeven, is niet duidelijk. Dat geldt ook voor andere posten. Zo wil premier Rutte volgens RTL Nieuws geen duidelijkheid geven over de kosten van een bezoek aan de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba uit 2011 dat 423.476 euro kostte, omdat dit de ruimte zou inperken voor de koningin.

RTL stapt mogelijk naar rechter

RTL Nieuws overweegt nu opnieuw naar de rechter te stappen. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein zegt op de site van RTL:

“Het ziet ernaar uit dat er bij het ministerie van premier Rutte meer bekend is dan we tot dusver mochten weten. Omdat het gaat om de besteding van belastinggeld, denken we dat we een sterke zaak hebben als we hiermee naar de rechter gaan.”

De nieuwsrubriek begon in 2008 een rechtszaak om de onderhoudskosten van het jacht van Beatrix De Groene Draeck openbaar te krijgen. Toen het onderzoeksrapport van de accountantsdienst van het ministerie van Defensie naar buiten kwam, trok RTL Nieuws het kort geding in.