Alles maakt hij plat, alles is seks

Wekelijks doet Japke-d. Bouma verslag van haar ontmoetingen met allerlei typen collega’s. Deze week: de Ziekelijke Flirt. Alle vrouwen moeten het ontgelden. Altijd. Overal.

Als je vraagt wat hij vanavond gaat doen, zegt hij: ‘aan jou denken, zoals elke avond’.

Als je zegt dat je slecht slaapt de laatste tijd, zegt hij dat zijn vrouw dat ook zei, vannacht.

Als je je uitrekt, zit hij altijd net te kijken.

Als je vraagt wat hij van je verwacht op dit dossier, kijkt hij je lang aan. En lacht hij, tot je rood wordt.

Dit is de Ziekelijke Flirt. Alles maakt hij plat, alles maakt hij seks. Geen vrouw is veilig, alles kan munitie zijn. Een bovenste knoopje, een haarlok, de regen tegen de ruiten, de foto van een hond, een druipende paraplu. Zelfs het bekijken van babyfoto’s weet hij nog erotisch te laden. Dan zegt hij: die baby boft maar.

Vroeger was de Ziekelijke Flirt gewoon De Flirt. Broodnodig op elk kantoor. Grappig, licht. Het sprankje, het huppeltje van je dag. Eigenlijk is alles seks, toch? Dat moet af en toe benoemd worden. God, wat waren al die andere mannen saai op het werk, dat ze dat niet deden. Maar ergens is het bij de Ziekelijke Flirt misgegaan.

Hij had kunnen afhaken, zoals de meeste flirts uiteindelijk veranderen in dikke, saaie mannen met roos op de schouders. De roemloze aftocht die de meeste collega’s wacht na hun veertigste op het liefdestoneel– niks mis mee.

Maar in plaats daarvan is de ziekelijke flirt er juist in gaan geloven. Hij is harder geworden waar hij gas had moeten terugnemen, verbetener waar hij het initiatief juist had moeten overgeven. Hij is niets anders meer dan frustratie, alles is insinuatie geworden.

En eenzaam dat hij is.

Je voelt dat je moet ingrijpen. Zijn positie wordt onhoudbaar. Maar hij kan niet zomaar weg, dat gun je hem niet. Bovendien heb jíj hem aangemoedigd. Door hem een keer toe te lachen, uit te dagen, en nooit te zeggen dat het nu wel genoeg was met al die seks tussen de regels. Je voelt je medeschuldig. Daarom moet jíj het nu oplossen, het liefst snel, en solo.

Je denkt eraan om hem een keer na sluitingstijd naar kantoor te laten komen, en hem alles te laten uittrekken. Om hem daarna weg te lokken bij zijn kleren, die in de afvalemmer te stoppen, ze in de fik te steken met benzine en dan te maken dat je wegkomt.

Maar dat is nog maar een idee, hoor.

    • Japke-d. Bouma