Al Shabaab: we gaan Franse geheim agent executeren

(FILES) A file handout still frame released on October 4, 2012 by the SITE Monitoring Service shows French secret agent Denis Allex held hostage in Somalia urging French President to negotiate his release in a video shot by his Islamist militia captors. A French soldier was killed in a failed bid to free a French hostage overnight in southern Somalia, an Islamist spokesman said on January 12, 2013. Somali Islamists said on January 16, 2013 they have decided to execute this French intelligence officer they have held for more than three years. AFP PHOTO / SITE MONITORING SERVICE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SITE MONITORING SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS De gegijzelde Franse geheim agent Denis Allex op archiefbeeld, vrijgegeven in oktober vorig jaar. Foto AFP

De islamistische terreurbeweging Al Shabaab gaat de Franse geheim agent Denis Allex om het leven brengen. Dat meldt de organisatie in een persbericht. Volgens Frankrijk is Allex, die in 2009 werd ontvoerd in Somalië, al gedood door Al Shabaab.

Sinds een reddingsoperatie voor Allex in Somalië afgelopen vrijdag mislukte, waarbij twee Franse soldaten om het leven kwamen, is er onduidelijkheid over Allex. De Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian zei dat Allex, die drie jaar lang aan een ketting heeft vastgezeten, bij de mislukte operatie gedood is door Al Shabaab. De moslimextremisten ontkenden dit en stelden dat er nog niet was beslist over zijn lot.

“Met de reddingspoging, heeft Frankrijk vrijwillig het doodsvonnis van Allex getekend”, aldus Al Shabaab in de persverklaring.

Volgens Frankrijk werd Denis Allex drie jaar lang mishandeld en is hij nu door de terroristische organisatie gedood. Al Shabaab ontkent dit.

    • Lex Boon