7.500 banen geschrapt bij Renault Frankrijk

14 procent van het totale werknemersbestand van Renault in Frankrijk zal verdwijnen.

Amsterdam. De Franse autofabrikant Renault gaat de komende vier jaar 7.500 banen schrappen om de kosten terug te brengen en de concurrentiepositie te verbeteren. Driekwart van de geschrapte banen moet verdwijnen door middel van natuurlijk verloop. Dat heeft een woordvoerder gisteren gezegd.

De Europese automarkt krimpt naar verwachting dit jaar voor de zesde maal op rij. Topman van Renault Carlos Ghosn schat dat de krimp uitkomt op 3 procent. Hij zei niet te verwachten dat Renault in Frankrijk ook fabrieken gaat sluiten.

Bij Renault werken wereldwijd ruim 128 duizend mensen. 14 procent van hun totale werknemersbestand in Frankrijk zal verdwijnen. Peugeot is bezig met een reorganisatie waarbij 11.200 banen in Frankrijk verdwijnen. Ook General Motors en Ford sluiten fabrieken. Het aandeel Renault stond dinsdag op de beurs in Parijs 1,5 procent hoger. De reorganisatie zal 396 miljoen euro besparen. Vorig jaar daalde de verkoop 20 procent van Renault in Frankrijk tot 551.334.

In oktober 2012 kreeg Peugeot nog 7 miljard euro steun van de Franse overheid. Dit geld is voor de financiële tak van het bedrijf, zodat autokopers gunstige kredieten blijven krijgen. Ford had niet zoveel geluk; daar werd in oktober bekend dat de Ford-fabriek in het Vlaamse Genk sluit: tienduizend mensen verliezen hun baan. AFP, AP